Gender roles and social class as represented in Pygmalion and Lady Windermere's Fan
Pygmalion ve Lady Windermere'in Yelpazesi'nde temsil edilen toplumsal sınıf ve cinsiyet rolleri
- Tez No: 828754
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ SİBEL İZMİR
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İngiliz Dili ve Edebiyatı, English Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Pygmalion, Lady Windermere'in Yelpazesi, Toplumsal Cinsiyet Rolleri, Değişim, Normlar, Pygmalion, Lady Windermere's Fan, Gender Roles, Transformation, Societal Norms
- Yıl: 2023
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Atılım Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İngiliz Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İngiliz Kültürü ve Edebiyatı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu tez, George Bernard Shaw'un Pygmalion ve Oscar Wilde'ın Lady Windermere'in Yelpazesi oyunlarında cinsiyet rolleri, kadın kimliği ve toplumsal sınıf temalarını ve karakterlerin kişisel ve entelektüel olarak nasıl değiştiğini incelemektedir. Hikayeleri farklı olsa da her iki oyun da toplumun beklentilerine uygun şekilde davranmak zorunda kalan kadın karakterlere sahiptir. Oyunların yapısını yönlendiren iki temel fikir vardır. İlk fikir, Wilde ve Shaw'un diğer birçok oyununda da görüldüğü gibi, bu iki oyunda da soyluluktan işçi sınıfına kadar farklı sosyoekonomik arka planlardan karakterlerin bulunmasıdır ve bu nedenle, üst sınıfa mensup Viktoryalıların alt sınıflara yönelik görüşleri ve perspektifleri açıkça sergilenir. İkinci fikir, kadınların statüsünün ve toplumsal normların kadın davranışı ve etiği üzerindeki etkisi ile ilgilidir. Gerçekten de, her iki oyunda da Wilde ve Shaw, dönemin toplumsal cinsiyet ve sosyal sınıf eşitsizliklerinin etkilerini açıkça gösteriyorlar. Dahası, hem Pygmalion'daki Elisa'nın dönüşümü ve Freddy ile evliliği hem de Lady Windermere'in Yelpazesi'ndeki Bayan Windermere'ın evini terk etmesi ve Mrs. Erlynne'i kabulü ile Bayan Erlynne'in toplum tarafından kabul görmesi Viktorya toplumunda kadınların sınıfında ve ahlak yargılarında alışılmadık bir bakış açısına neden olur. İki seçilen oyun göz önüne alındığında, bu tezin amacı, oyun yazarları tarafından oluşturulan hikaye örgüsü göz önünde bulundurularak toplumda erkek ve kadın karakterlerin temsillerinin ve yaşadıkları toplumdaki koşullarının karşılaştırmalı olarak incelenmesidir. Bu, Gramsci'nin ideolojisi ve feminist teoriden ek destek ile, erkek ve kadın karakterlerin nasıl tasvir edildiğine ve sosyal durumlarına bakılarak gerçekleştirilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis explores the themes of gender roles, female identity, and social class and how the characters change personally and intellectually in the plays“Pygmalion”by George Bernard Shaw and“Lady Windermere's Fan”by Oscar Wilde. Even though their stories are different, both plays have female characters who have to act in ways that society expects of women. There are two main ideas that guide the structure of the plays. The first idea, as seen in many of Wilde's and Shaw's plays, is that there are characters from different socioeconomic backgrounds, from the aristocracy to the working class and thus, upper-class Victorians' opinions and perspectives on the lower classes are on full display. The second idea concerns the status of women and the influence of societal norms on female behaviour and ethics. Indeed, in both plays, Wilde and Shaw do not hold back in explaining the ripple effects of the period's gender and social class disparities. Furthermore, much as Elisa's transformation in Pygmalion and her marriage to Freddy bring about an unconventional shift in her rank and class in Victorian society, so too does Lady Windermere's leaving her house and acceptance of Mrs. Erlynne as well as how Mrs. Erlynne was accepted by the society bring about an unconventional change in judgments of morality and fallen women. When the two chosen plays are taken into consideration, the purpose of this thesis is to compare and contrast the representation of male and female characters and their conditions in society in terms of the plotlines weaved by their playwrights, which do not correspond to the conventional expectations of society. This will be accomplished by examining how male and female characters are portrayed in plotlines, as well as their social situations, in light of Antonio Gramsci's ideology, with additional support from feminist theory.