Üniversite öğrencilerinin kişilik özelliklerinin girişimcilik eğilimleri üzerindeki etkisi: Düzce Üniversitesinde bir araştırma
Trends of personality characteristics of university students on the effect of entrepreneurship: A research at Düzce University
- Tez No: 344582
- Danışmanlar: DOÇ. DR. KAHRAMAN ÇATI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kişilik, Kişilik Yapıları, Girişimcilik, Girişimcilik Eğilimleri
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Düzce Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Bu araştırmanın amacı; üniversitede öğrenim gören öğrencilerin kişilik özellikleri ile girişimcilik eğilimleri arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu araştırmanın evreni, Düzce Üniversitesi'nin lisans ve ön lisans bölümlerinde öğrenim gören öğrencilerden oluşmaktadır. Düzce Üniversitesi'nde 2011-2012 bahar döneminde, örgün eğitime devam eden lisans ve ön lisans öğrencilerin sayısı 10573'dür. Bu öğrencilerin 6950'si ön lisans 3623'ü lisans bölümlerinde öğrenim görmektedir. Öğrencilerin 3934'ü bayan,8267'si erkektir. Araştırmanın örneklemini ise; evren gurubundan tesadüfî yöntemle seçilmiş, 341'i bayan, 359'u erkek öğrenci olmak üzere toplam, 700 öğrenci oluşturmaktadır. Araştırmada belirlenen amaçlara ulaşabilmek için, araştırmacı tarafından anket formu oluşturulmuştur. Anket formunu geliştirmek için, Bilgin (2011) tarafından geliştirilen kişilik ölçeği ve literatür taraması sonucunda elde edilen girişimcilik eğilimleri ile ilgili sorular kullanılmıştır. Verilerin analizinde ise; keşfedici faktör analizi, korelasyon analizi, regresyon analizi ve T- testi analizleri kullanılmıştır. Sonuçların yorumlanmasında p< 0.05 anlamlılık düzeyi kabul edilmiştir. Faktör analizi sonuçlarına göre, üniversite öğrencilerinin kişilik yapıları; Nevrotik Kişilikler, Uyumlu Kişilikler, Dışa Dönük Kişilikler, İdealist Kişilikler ve Yenilikçi Kişilikler olmak üzere 5 yapıdan oluşmaktadır. Üniversite öğrencilerinin girişimcilik eğilimlerinin ise eylemsel girişimcilik eğilimleri, düşünsel girişimcilik eğilimleri ve davranışsal girişimcilik eğilimleri olmak üzere 3 eğilim grubu altında toplanmaktadır. Korelasyon ve Regresyon Analizi sonuçlarına göre; Nevrotik kişiliklerin eylemsel, düşünsel ve davranışsal girişimcilik eğilimleri negatiftir. Nevrotik kişilik yapısı, öğrencilerin girişimcilik eğilimlerini düşünsel ve eylemsel anlamda olumsuz etkilemektedir. Eylemsel girişimcilik eğilimi en yüksek olan kişilik yapısı, idealist kişiliklerdir. Düşünsel girişimcilik eğilimi en yüksek olan kişilik yapısı, uyumlu kişiliklerdir. Davranışsal girişimcilik eğilimi en yüksek olan kişilik yapısı ise dışa dönük kişiliklerdir. Eylemsel girişimcilik eğilimi en düşük olan kişilik yapısı, uyumlu kişiliklerdir. Düşünsel girişimcilik eğilimi en düşük olan kişilik yapısı, dışa dönük kişiliklerdir. Davranışsal girişimcilik eğilimi en düşük olan kişilik yapısı ise yenilikçi kişiliklerdir. Farklılık testi sonuçlarına göre üniversite öğrencilerinin eylemsel girişimcilik eğilimleri; yaş, iş deneyimi ve aile mesleği faktörlerine göre farklılaşmaktadır. Davranışsal girişimcilik eğilimi yalnızca yaş faktörüne göre farklılaşmaktadır. Düşünsel girişimcilik eğiliminde ise hiçbir faktöre göre farklılaşma tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to examine the relationship between personality traits and entrepreneurial orientation of the students study at the university. Population of the study is 1029 female and 836 male totally 1865 bachelors and associate degree continuing formal education students at the University of Düzce in 2011-2012 spring semesters. The purpose of this research is Düzce University license and associate degree students work. The number of formal training license and associate degree students number is 10573. 6950 of these students are studying license and 10573 students are studying associate degree. 3934 student are female and 8267 are male. The sample of this study is consist of 341 female and 359 male totally 700 students that have been chosen by incidentally. To create a questionnaire, both the Personality Scale developed by Bilgin (2011) and the questions obtained from the literature on entrepreneurial orientation were used. In analyzing the data, exploratory factor analysis, correlation analysis, regression analysis and T-test analysis were used.