Kurumsal yönetişimin uygulanabilirliği: Giresun ilindeki anonim şirketlerde bir araştırma
Applicability of corporate governance: A research in corporations in Giresun
- Tez No: 344595
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEDAT BOSTAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Şirket Yönetimi, Kurumsallaşma, Kurumsal Yönetişim, Yönetim Kurulu, Business Management, Institutionalization, Corporate Governance, Board of Directors
- Yıl: 2012
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gümüşhane Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 156
Özet
Bu çalışmada, kurumsal yönetişimin anonim şirketler açısından önemi incelenmek istenmiştir. Araştırmada kurumsallaşma, kurumsal yönetişim ve ilkeleri tanıtılmaya çalışılmıştır.Herakleitos der ki: ? Değişmeyen tek şey değişimin kendisidir.? Yaşamda ortaya çıkan değişim sürecine işletmeler de ayak uydurmak zorundadırlar. İşletmeler çevreyi ve değişiklikleri önemsemek suretiyle varlıklarını sürdürebilirler. Bilgi toplumuna geçişle birlikte işletmelerde de geleneksel yönetim kavramı evrim geçirmiş ve artık çalışanların her birinin işletmenin ortağı olarak görüldüğü yeni bir bakış açısı ortaya çıkmıştır. İşletmeler, uzun dönemli amaçlarını belirlerken stratejik konumda olan tüm çalışanları işin içine katmaktadırlar. Artık tek bir kişi tarafından ya da tek bir noktadan alınan kararlar, yerini ortak kararlara bırakmıştır. Bunun için uygun ortamın oluşturulması ise yeni bir kavram olan yönetişimi ortaya çıkarmıştır.Çalışmada, devletin kalkınmada öncelikli iller arasına aldığı ve yatırımcıyı yoğun olarak desteklediği illerden biri olan Giresun ilindeki anonim şirketlerin kurumsal yönetişim prensiplerine uyumu ve bu çerçevedeki ilkelerin uygulanabilirliği, Dünya'da baz alınan OECD Kurumsal Yönetim İlkeleri ile SPK Kurumsal Yönetim Prensipleri temel alınarak incelenmiştir. Araştırmaya dâhil olan işletmelerin genel olarak kurumsal yönetişimin gerekliliklerini yerine getirdikleri görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, it was attempted to investigate the importance of corporate governance for corporations. Institutionalization, corporate governance and the principles were introduced.Herakleitos says, ?The only constant is change.? So, enterprises have to keep pace with the process of change occurring in life. They maintain their existence as long as they care about changes in the environment. The concept of traditional management in business has evolved with the transition to an information society and a new perspective regarding each employee as a partner of enterprise has emerged. Enterprises involve all strategic employees to determine long-term objectives. Single person or single centred decisions have been replaced by common decisions. Creating an appropriate atmosphere for this reason has revealed a new concept; governance.In this study, compliance of corporations with the principles of corporate governance in Giresun, stated and supported as one of the prior provinces for development by the government, and applicability of these principles in this framework were analyzed based on OECD Corporate Governance Principles and CMB Corporate Governance Principles. The enterprises included in the survey were generally fulfil the requirements of corporate governance.