Özel dershanelerde görev yapan öğretmenlerin iş tatminleri ve örgütsel bağlılıkları arasındaki etkileşim ile ilgili bir araştırma
Postgraduate thesis a research as to the interaction between the job satisfaction and organizational commitment of the teachers working at private teaching institutions
- Tez No: 344654
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ADİL KARAMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, İşletme, Education and Training, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Tatmini, Örgütsel Bağlılık, Özel Dershanelerdeki Öğretmenler, Job Satisfaction, Organizational Commitment, Teachers working at Private Teaching Institutions
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Uşak Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 143
Özet
Bu çalışmanın amacı; özel dershanelerde görev yapan öğretmenlerin iş tatmini ve örgütsel bağlılık derecelerini belirlemek, bu iki değişken arasındaki ilişkiyi incelemek ve ayrıca bu değişkenlerin diğer demografik değişkenlerle olan ilişkilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda çalışmanın ilk bölümünde ?iş tatmini? kavramı ele alınarak tanımı yapılacak, benzer kavramlarla ilişkisi, iş tatmini ile ilgili teorileri, iş tatmini ölçüm teknikleri ve iş tatminini etkileyen faktörler açıklanacaktır. Çalışmanın ikinci bölümünde ?örgütsel bağlılık? kavramı ele alınarak benzer kavramlarla ilişkisi, örgütsel bağlılık yaklaşımları, örgütsel bağlılığın sınıflandırılması ve örgütsel bağlılığı etkileyen faktörler açıklanacaktır. Çalışmanın üçüncü bölümünde iş tatmini ile örgütsel bağlılık arasındaki etkileşim ve bunun sonuçları açıklanarak iş tatminini arttırma yöntemleri anlatılacaktır. Çalışmanın son bölümünde ise iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasındaki ilişkiyi incelemeye yönelik bir uygulama yer alacaktır. Araştırmanın Örneklemi Uşak İl Merkezinde faaliyet gösteren Özel dershanelerde görev yapan öğretmenlerdir. Toplamda 7 dershanede 150 anketle yapılmıştır. Araştırmada iş tatmini ve örgütsel bağlılık ile ilgili ölçekler ve demografik özelliklerle ilgili bilgi formu kullanılmıştır. İş tatminini ölçmek için Smith, Kendall ve Hulin tarafından 1969?da geliştirilen JDI-Job descriptive index ? iş tanımlama indeksi adlı 1987?de Ergin tarafından ?İş Betimlemesi Ölçeği? adıyla Türkçe?ye çevrilen ölçek kullanılmıştır. Bu ölçeğin seçilmesinin sebebi daha önceki uygulamalarda öğretim görevlileri için kullanılması ve bu alanda geçerliliğinin kanıtlanmış olmasıdır. Ölçekte toplam 19 ifade yer almakta ve bu ifadeler ?Kesinlikle Katılmıyorum? ile ?Tamamen Katılıyorum? arasında değişen 7Tı Likert ölçeği ile değerlendirilmiştir. Örgütsel bağlılığı ölçmek içinse Ailen ve Meyer?in üç boyutlu örgütsel bağlılık ölçeği kullanılmıştır. Ölçeğin alt faktörleri duygusal bağlılık, devam bağlılığı ve normatif bağlılıktır. Bu ölçekte de 7Tı likert ölçeği kullanılmıştır. Araştırmanın sonucuna göre iş tatmini ve örgütsel bağlılık arasında karşılıklı ilişki olduğu, örgütsel bağlılık ve iş tatmininin amaçlardaki değişim, iş hacmi, görev başında olmama ve iş performansı gibi örgütsel sonuçları oldukça etkileyen değişkenlerle ilişkili oldukları açıkça görülmektedir. Diğer taraftan iş görenin çalıştığı örgüte ve onun değerleriyle hedeflerine olumlu duygular beslerken, örgüt içinde yaptığı belli bir işten dolayı mutsuzluk duyabileceği olasılığı her zaman bulunmaktadır.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to determine the Job Satisfaction and Organizational Commitment of the teachers working at private teaching institution, to analyze the relationship between these two variables and to assert these variables? relationship with other demographical variables. In this direction; the term of job satisfaction will be identified at first section. Additionally, its relationship with similar concepts, the theories related to job satisfaction, job satisfaction measurement techniques and the factors affecting job satisfaction will be explained at the same section. At second section; the term of organizational commitment will be dealt and its relationship with similar concepts, organizational commitment approaches, the classification of organizational commitment and the factors affecting organizational commitment will be explained. At third section; job satisfaction enhancing methods will be mentioned by explaining the interaction between job satisfaction and organizational commitment. At last section; an application will be figured aiming at analyzing the relationship between the so-called concepts. The sample of this study is consisted of the teachers working at private teaching institutions. 150 surveys have been made at seven private teaching institutions. The scales as to job satisfaction and organizational commitment and information form as to demographical features have been used. JDI-Job index developed by Smith, Kendall and Hulin in 1969 and translated into Turkish by Ergin in 1987 has been used in order to measure job satisfaction. The reason why this scale has been used is that it is used for teaching assistants at previous studies and that its availability has been certified. 19 phrases are included in the scale and these phrases have been evaluated with 7 point likert scale changing between ?Strongly Disagree? and ?Strongly Agree?. Three dimensional organizational commitment scale developed by Ailen and Meyer has been used in order to measure organizational commitment level. Sub-factors of the scale are emotional commitment, progression commitment and normative commitment. 7 point likert scale has been used in this scale as well. According to the obtained data; it is seen that there is a mutual relationship between job satisfaction and organizational commitment and that these concepts are connected with the variables affecting the organizations such as change, business volume, not being on the job and business performance. On the other hand, while worker gives positive feelings to the organizations at which he/she work, there is a possibility that worker may be in a bad way because of a certain business.