Neo-plastik sanat akımı bağlamında de stıjl sanat hareketi ve tekstil üzerindeki etkileri
De stijl art movement and its effects on textyle in the context of neo-plastic art trend
  1. Tez No: 344742
  2. Yazar: AYTAÇ ENGİN
  3. Danışmanlar: PROF. ŞEBNEM R. TEMİR G
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: Neo-plastizm, Neo-Plastisizm, Neo- Plastik, De Stijl, Yeni Sanat, Moda, Theo van Doesburg, Piet Mondrian, Neo-Plastism, Neo-Plasticism, Neo-Plastic, De Stijl, New Art, Fashion, Theo van Doesburg, Piet Mondrian
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Haliç Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Tekstil ve Moda Tasarımı Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 278
Özet
20. yüzyılın başından itibaren sanatın anlamı değişim göstermeye başlamış ve tüketim toplumuna ayak uydurmuştur. Tüketim toplumunda, halkın istek ve arzuları ön plana çıkmıştır.Gelişen teknoloji, kitle iletişim araçlarının yaygınlaşması ve tüketim toplumunun hızla gelişmesi sanatsever ve sanatçıların yanı sıra sanat alanlarınıda etkilemiştir. De Stijl; Birinci Dünya Savaşı sırasında ortaya çıkmıştır. Modernleşme sürecinde ulusal bir stil arayışının sonucu, sanat alanında gerçekleştirilmiş bir harekettir. Grubun çıkış noktası tamamen soyutlama ilkesidir. Anlatım dilinde; düz çizgi ve dik açı, yatay ve dikey, üç ana renk (kırmızı, mavi, sarı) ve siyah, beyaz ve gri ile sınırlandırılmış üslup kullanılmıştır. Modayı etkilemekte olan birçok faktör Neo-Plastik sanat akımı ve De Stijl sanat hareketini de kapsadığından, bu sanat akımı günümüzde de giyim, tekstil ve moda alanına ilham kaynağı olmaktadır. Bu çalışma; Neo-Plastik sanat akımı ve De Stijl sanat hareketinin sanatçıları, sanat akımları üzerindeki etkileri, farklı sanat alanlarına yansımaları yer almıştır. Ayrıca tekstil ve moda tasarım alanlarındaki etkisinden yola çıkılarak günümüze kadar gelen süreç ele alınmış, araştırmaya bu yönde devam edilmiştir. Modanın tanımına karşı görüş, bu yeni sanat hareketiyle ortak paydada birleştirilerek savunulmuştur.
Özet (Çeviri)
From the begining of the twentieth century, the meaning of art has begun to change and conformed with the consumption society. In consumption societies, wishes and desires of people has become more important.Innovation, technology, spreading of mass communication tools and the growth of consumption societies has effected artists and artlovers in addition to topics of arts.De Stijl appeared first of all during the World War I. It's an act that occured in art which is the result of looking for a national style during the modernism process. The main object of the group is the principle of abstraction. Straight line and vertical angle, horizontal and vertical, three basic colour(red, blue, yellow) and the principles that constrained with black, white and gray has been used in the language of narration. Nowadays that trend of art is the source of inspiration to the fields of fashion, textyle and clothing because of lots of factors which effects the fashion comprises the Neo-Plastic art trend and De Stijl art movement.This study implies that; Neo-Plastic art trend, the artists of De Stijl art movement and the effects on the other art trends and the reflections on different art topics. And also this study criticizes the process which lies down nowadays by starting from the effects on textyle and fashion styling areas and the researches has been continued by this direction. The common denominator in the definition of fashion combined with a dissenting opinion argued that this new art movement.