Bir tohumun gaia defterinden, solo piyano için bir program müzik çalışması
From the gaia book of a seed, a program music study for solo piano
- Tez No: 344752
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÇETİN KÖRÜKÇÜ
- Tez Türü: Sanatta Yeterlik
- Konular: Müzik, Music
- Anahtar Kelimeler: Program Müzik, Leitmotif, Piyano, Kompozisyon
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Müziği Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 111
Özet
Bu çalışmada, program müzik ele alınmış ve özgün bir program müzik örneği olarak, solo piyano için birbirleriyle organik bağlara sahip altı bölümden oluşan bir müzik bestelenmiş ve performansıyla birlikte sunulmuştur. Müziğin programı da yine tarafımızca tasarlanmış ve yazılmıştır. Program, genel olarak, bir yıldız tohumunun Gaia'daki (Dünya Ana'daki) yaşamda bir insan olmayı deneyimlemesini ve bu deneyimlerinin arasındaki belli başlı bağları ve yol ayrımlarını konu almaktadır. Bu konu, müziğin her bir bölümünün ayrı birer programı olacak şekilde, birbirinin devamı ve birbirlerine zemin hazırlar nitelikte olan toplam altı bölüme ayrılarak işlenmiştir. Bu bölümler ve aralarındaki bağların müziğe aktarımında ise, bazı ana motif ve tematik materyallerden yola çıkılmıştır. İlk olarak müziğin en başında sunulan ve müzik boyunca kullanılan bu kompozisyonel materyaller, yeni temaların oluşturulmasının yanında, bölümlerin başlık (ton) seçimlerinde de direkt olarak müziksel kurguya katılmıştır.Bu çalışmanın sunumunda, program müzik ve leitmotif konuları açıklanmış, ardından müziğin notası ile programın özeti sunulmuş ve müzikteki kompozisyonel gözlemler ile bunların programla bağlantılı düşünsel açıklamalarına yer verilmiştir. Müziğin, görsel materyallerle de desteklenerek hazırlanmış dinleyici programı halindeki tam program metni ve müziğin tarafımızca yapılmış ses kaydı ise eklerde sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
In this study, program music has been dealt with and a music, which contains six sections that have organic connections with each other for the solo piano as an example of an unique program music and has been presented through with its performance. The program of the music has also been designed and composed by ourselves. The program is about the experiences of a star seed as it becomes a human being during the life of the Gaia (Mother Earth) and it is about some certain connections between these experiences and about parting of the ways. This topic has been treated in six sections in total in the way that each section will have a program of its own and where they follow each other and prepare the base for each other. Some principle motives and thematic materials have been considered for these sections and for the transfer of the ties between each other over to the music. These compositional materials, which are presented at the very beginning of the music and which are used throughout the music, have been incorporated within the musical setup directly for the selections of keys of the sections as well as for creation of new themes. Themes of Program music and Leitmotif have been explained during the presentation of this study and the notes of the music and the summary of the program have been presented following this and the compositional observations in the music and the intellectual explanations of these with respect to the program have been included. The full program text of the music, which has been prepared in form of an audience program that has also been prepared by supporting with visual materials, have been presented as enclosures together with the sound recording that had been performed by ourselves. Keywords : Program Music, Leitmotif, Piano, Composition.