Türkiye'deki gazetelerin grafik tasarım yönünden incelenmesi
The newspapers examination in terms of graphic design in Turkey
- Tez No: 344765
- Danışmanlar: ÖĞR. GÖR. MEMETŞAN YILDIZHAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
- Anahtar Kelimeler: Gazete, Grafik tasarım, Gazete Sayfa Tasarımı, Newspaper, Graphic Design, Newspaper Design
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Grafik Tasarımı Ana Sanat Dalı
- Sayfa Sayısı: 186
Özet
Geçmişten günümüze kadar gelişen teknoloji, elektronik anlamda ve basım alanında büyük gelişmelere neden olmuştur. Bu durumdan en çok gazeteler faydalanmış, hem baskı teknikleri açısından hem de tasarım anlamında önemli bir yol katetmişlerdir. Türkiye bu gelişmelere vasıfsız kalmamış, Avrupa?ya göre bir adım geriden izlese de bütün olup biteni yakından takip etmiş ve uygulamıştır. Gutenberg ile büyük bir adım atan baskı teknikleri, Türkiye?de ilk olarak İbrahim Müteferrika öncülüğünde büyüme sağlamıştır. Teknolojinin ilerlemesiyle birlikte gazetelerin hazırlık evresi daha kolay hale gelmiştir. Elektronik alanındaki gelişmeler gazetelerde daha verimli ve kaliteli baskıyı sağlarken, aynı zamanda sayfa tasarımlarında daha zengin görünüme ulaşmanın kısa yolunu bilgisayar ile sağlamıştır. Artık yenilikçi ve modern bir yaklaşım sergileyen gazetelerin temelinde grafik tasarım etkili olmuştur. Araştırmada, ilk çıkışından bugüne kadar sürekli değişim gösteren Türkiye?deki gazeteler incelenmiş, grafik tasarımın bu anlamda ne kadar etkili ve önemli olduğu ortaya konmuştur.
Özet (Çeviri)
Developing technology from the past to the present, has caused to major advances in the field of electronics and printing terms. Newspapers have benefited from this situation the most and both in the field of design and in the printing techniques have took a significant way. Turkey also closely followed and applied all this developments despite of a step behind what is happening to Europe. Printing techniques which have taken a big step with the Gutenberg, has growed under the leadership of Ibrahim Müteferrika first time in Turkey. Preparatory phase of the newspapers has become easier with the advancement of technology.