Anadolu Üniversitesi Açıköğretim Programlarında yer alan genel matematik dersinin etkililiğinin değerlendirilmesi: Gaziantep örneği
Evaluation of the effectiveness of the introduction to mathematics course in open and distance programs of Anadolu University: Case of Gaziantep
- Tez No: 344790
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ HAKAN AYDIN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Açık ve Uzaktan Matematik Öğretimi, Matematik Eğitimi, Açıköğretim
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 122
Özet
Bu çalışmanın temel amacı, Anadolu Üniversitesi Açık Öğretim Fakültesi'ne kayıtlı olup Gaziantep ilinde ikamet eden, 400 öğrencinin, programlardaki Genel Matematik dersinden zorlanma durumlarını ve zorlanma nedenlerini belirlemek; uzaktan matematik öğretiminin etkili olmasına yönelik uzman görüşlerini almaktır. Araştırmada, nicel ve nitel ölçme araçlarından yararlanılmıştır. Öğrencilerin matematik dersinden zorlanma durumları, bunun sebepleri özel olarak hazırlanan bir anket ile; açık ve uzaktan öğrenme programlarındaki matematik eğitiminin nasıl gerçekleştirilmesi gerektiğine yönelik konu uzmanlarının görüşleri ise görüşme soruları ile toplanmıştır. Araştırma sonucunda, öğrencilerin %75?nin matematik dersinden zorlandıkları ve bu zorlanmanın en önemli sebebinin matematik altyapısının eksikliği olduğu tespit edilmiştir. Konunun uzmanları ve öğrenciler, açık ve uzaktan öğrenme programlarındaki matematik dersinin öğretim stratejilerinde, öğrencilerin geçmişteki matematik öğrenmeleri bağlamında incelenmesi, yenilenmesi ve bu yenilenme işlemi yapılırken bilgi ve iletişim teknolojilerinden en üst düzeyde faydalanması gerektiğini vurgulamışlardır. Araştırma sonucu elde edilen bulgulara dayanarak araştırmacılara, ortam tasarımcılarına çeşitli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study intended to investigate the 400 students? problems and sources of these problem about the Introduction to Mathematics course offered in open education system of Anadolu University, and explore the experts opinions about improving the effectiveness of distance math education. During the study both qualitative and quantitative data were collected. A survey instrument was used to collect data on the students? problems and their reasons regarding the Introduction to Mathematics course; and a series of individual semi-structured interviews were conducted to collect data about the experts? opinions on how to improve the effectiveness of distance mathematics education. The study has shown that almost 75 percent of the learners are having problems in the course and the major reason is their shortage of previous mathematic experiences. Both the students as well as experts indicated that the designers of this course should consider the background of the students in mathematics while designing the learning activities and the content and also advance technologies must me integrated into instructional processes. The researchers have provided a list of recommendations to the designers. Key Concepts: Open and Distance Mathematics Education, Mathematics Education, Open Education