Otellerde sosyal medya pazarlamasının yararlarına yönelik yönetici algılarının belirlenmesi: Antalya örneği
Determining managers perceptions for benefits of social media marketing at hotels: The case of Antalya
- Tez No: 344796
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ÇAĞIL HALE ÖZEL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Otel İşletmeleri, Sosyal Medya Araçları, Sosyal Medya Pazarlaması, Yönetici Algıları, Antalya, Hotel Establishments, Social Media Tools, Social Media Marketing, Managers? Perceptions, Antalya
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Anadolu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu araştırmanın amacı; Antalya ili örneğinde, 4 ve 5 yıldızlı otellerde ve tatil köylerinde çalışan genel müdürlerin ve departman yöneticilerinin sosyal medyayı pazarlama amacıyla kullanım düzeylerinin belirlenmesi ve yöneticilerin sosyal medya pazarlamasının yararlarına ilişkin algılarının ortaya çıkarılmasıdır. Araştırma kapsamına 459 adet 4 ve 5 yıldızlı otelde ve 52 adet tatil köyünde çalışan birer adet yöneticinin seçilmesiyle oluşan 511 kişi alınmıştır. Yöneticilerin 236?sı araştırmaya katılmayı kabul etmiş ve katılımcılardan anket tekniğiyle toplanan veriler analiz edilmiştir. Elde edilen bulgularda yöneticilerin büyük çoğunluğunun sosyal medyayı pazarlama amacıyla kullandığı belirlenmiştir. Sosyal medya pazarlamasının yararlarına yönelik algıların sosyal medya kullanım tercihine, sosyal medyada bulunma süresine, işletmenin statüsüne ve demografik özelliklere göre anlamlı farklılıklar sergilediği tespit edilmiştir. Elde edilen bulgular doğrultusunda ayrıca yöneticiler tarafından en sık kullanılan sosyal medya aracının sosyal ağ siteleri olduğu, sosyal medyanın pazarlama uygulamalarında kullanımını tercih eden yöneticilerin öncelikle müşterilerle iletişim kurma, otelle ilgili farkındalık yaratma, müşteri hizmetlerini iyileştirme ve yenilikleri duyurma amaçlarını taşıdıkları ortaya konmuştur. Araştırma sonucunda, yöneticilere sosyal medya pazarlamasında avantaj sağlama ve etkin sosyal medya pazarlaması stratejileri geliştirebilme yönünde öneriler sunulmuştur.
Özet (Çeviri)
The aim of this research is to determine the level of social media usage as a marketing tool and to determine the managers? and department managers? perceptions, who work at 4 or 5 stars hotels or holiday villages in Antalya, for the benefits of social media marketing. A total of 511 managers who were chosen from a total of 459 4 and 5 star hotels and 52 holiday villages were taken into the scope of research. 236 of managers agreed to contribute to the research and data which was gathered from managers via questionnaire technique was analysed. Findings showed that most of the managers within the sample use social media as a marketing tool. It was found that managers? perceptions for benefits of social media marketing differ meaningfully in terms of choice of social media usage, duration of presence on social media, status of hotel and demographics of managers. Also in the light of findings it was seen that the most frequently used social media tools are social network sites and the managers use these social network sites primarily to contact with customers, to create awareness about hotel establishments, to improve customer services and to announce new services. Finally, suggestions were made to managers in tourism sector in order to take the advantage of social media marketing and develop effective social media marketing strategies.