Çevrimiçi uygulama topluluklarında bilişsel biçimin öğrenen davranışlarına etkisi
Efects of cognitive styles to learner behaviour in online communities of practise
  1. Tez No: 344797
  2. Yazar: SEZAN SEZGİN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MURAT ATAİZİ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: çevrimiçi uygulama topluluğu, durumlu öğrenme, kullanımlar ve doyumlar kuramı, çevrimiçi etkileşim, community of practise, situated learning, uses and gratifications theory, online interaction
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Anadolu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Uzaktan Eğitim Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 164
Özet
Bu çalışma, yenilikçi eğitim uygulamalarından biri olan çevrimiçi uygulama topluluklarında, bilişsel biçimin öğrenen davranışlarına etkisini gözlemleyen bir durum çalışmasıdır. Çalışma doğrultusunda, bir ürün oluşturmaya yönelik olarak, yüz-yüze ve öğretmen merkezli olarak sürdürülen Teknoloji Tabanlı Sistem Modelleme dersi, ders yöneticisi müdahalesi olmaksızın 7 uygulama grubu ile çevrimiçi olarak sürdürülmüştür. Çevrimiçi gruplar, bireylerin bilişsel biçimini ölçen, geçerliliği ve güvenirliği kanıtlanmış, ?Gizlenmiş Şekiller Grup Testi? ile ve ölçek puanlarına göre kendi içlerinde heterojen olacak şekilde oluşturulmuştur. Çalışmanın temel amacı çevrimiçi uygulama gruplarının eğitsel bağlamda işe koşulması durumunda bilişsel biçimin öğrenen davranışlarına (sürece katılım, nitelik ve ders eğitmeniyle iletişim) etkisi ile öğrenen doyumuna etkisinin incelenmesidir. Çalışma, durumlu öğrenme ile kullanımlar ve doyumlar kuramları bağlamında ele alınmıştır. 7 hafta süren etkinliklerde çevrimiçi gruplar kendi içlerinde sosyal ağ platformu üzerinde etkileşerek bir ürün geliştirmişlerdir. Süreç araştırmacı tarafından gözlenmiş iletiler kayıt altına alınmıştır. Oluşan web dokümanlarının analizinde betimsel istatistikler ile ?web tartışmalarını değerlendirmeye yönelik puanlama cetveli? kullanılmış, katılımcı doyumları yarı yapılandırılmış görüşmelerle ortaya konulmuştur. Yarı yapılandırılmış görüşmelerin analizinde içerik analizi yöntemi kullanılmıştır. Araştırma sonuçları, alan bağımlı ve alan bağımsız biçime sahip bireyler arasında, araştırma alt soruları olan çevrimiçi topluluğa katılım, ders yöneticisiyle iletişim, tartışmaların niteliği ve sürece ilişkin doyumlar bağlamında farklılıklar olduğunu göstermektedir. Buna göre alan bağımsızlar çevrimiçi etkinliklere daha az katılım göstermekte fakat nitelikli iletiler paylaşmaktadır. Bununla beraber ders yöneticisiye daha az etkileşime girmektedirler. Alan bağımlı bireyler ise çevrimiçi sürece ilişkin daha olumlu memnuniyet ifadelerine sahiptirler.
Özet (Çeviri)
This study is a case study that observes one of a postmodern educational approach; online communities of practise, with respect to cognitive styles of learners. According to this research, the ?Technology Based System Design? course which is originally face to face, was continued with 7 online community of practise groups without instructor feedback during 7 weeks.Online groups was formed with ?Group Embedded Figures Test? (GEFT) which is valid and reliable. This test seperates individuals as ?field dependent? and ?independent?. Online groups was constituted heterogeneously according to equalize the numbers of field dependents and independents. The main aim of the research is to analyse the effects of cognitive styles to learner behaviours (online participation, quality of online discussions, communication level with course instructor), and to view learner satisfaction cases about online period. This study is framed with situated learning and uses & gratifications theories. During the 7 weeks, learners attended regularly to online activities on social networking platform in order to product an educatioanl material.This period was observed by the researcher. After the course period web documents were analysed with descriptive statics and web discussion assessment rubric. Satisfaction of learners was analysed with semi-constructed interviews. According to results, there are differences between field dependent and field independent learners with respect to online participation, quality of online discussion, communication level with course instructor and satisfaction cases. Results showed that the field independent learners participates to online activities limitedly. Also they don? t tend to communicate with course instructor. By the way field dependent learners have high satisfaction feelings for online practise.