Bireylerin sosyo-ekonomik yapı ve eğitim düzeylerine göre spor merkezlerinden yararlanma nedenleri ve sınıflandırılması
Classification of the motives of individuals enrollment to gym according to their socio-economic status and levels of education
- Tez No: 344817
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SERKAN ÇİÇEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ekonomi, Spor, Economics, Sports
- Anahtar Kelimeler: Boş zaman, Spor, Sosyoekonomik Faktörler, Leisure, Sports, Socio-economic Factors
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Maltepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
İnsan bedeninin temel ihtiyaçları arasında sayılan spor faaliyeti, şehirleşmeyle birlikte spor yapma alanlarının daralması durumuyla karşı karşıya kalmıştır. Bu daralmayı gidermek için şehirleşmenin görece yaygın olduğu yerlerde bazı girişimciler tarafından kapalı spor merkezleri oluşturulmuştur ve insanların bu merkezlere katılımları sağlanmaya çalışılmaktadır. Spor merkezlerine katılımı etkileyen çok sayıda faktör vardır. Bu çalışmada sosyoekonomik faktörlerin spor merkezlerine ve spora katılım üzerinde ne derece etkili olduğu incelenmeye çalışılmıştır. Çalışmada kullanılan veriler İstanbul ili, Kartal İlçesi, Swedish Sports Club?da gerçekleştirilen anket sonucunda elde edilmiştir. Açık ve kapalı yüzme havuzları, fitness, tenis kortu, basketbol sahası, sauna, jakuzi, buhar odası ve çocuk bakım ünitesi gibi birimleri bulunan bu spor merkezine kayıtlı kişilerden 250?sine uygulanan ankette deneklere içeriğinde tanımlayıcı, demografik-sosyal, ekonomik ve psiko-sosyal faktörler yer alan toplam 36 adet soru sorulmuştur. Çalışma sonucunda sosyoekonomik statünün çok önemli olduğu, insanların yaşadığı yer, almış olduğu eğitim, ailelerinden görmüş olduğu destek, boş zamanı az olup iyi bir şekilde değerlendirmeyi hedefleyen meslek sahiplerinin sporu yaşam tarzı haline getirip kazandıkları gelirle doğru orantılı olarak daha kaliteli ve daha sağlıklı yaşam adına bu spor merkezinde spor yaptıkları saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Sports activity, considered as one of the basic need of the human body, confronted the problem of shrinking areas of sports with urbanization. Indoor sports centers have been established by some entrepreneurs to troubleshoot this contraction in areas where urbanization is relatively common and people participation in these centers is being sought. There are many factors that affect sports participation. In this study the socio-economic factors are examined to what extent effective on the sports centers and sports participation. The data used in this research, are the result of a survey conducted in Swedish Sports Club, Kartal District in İstanbul. This sports center has outdoor and indoor swimming pools, fitness center, tennis court, basketball court, sauna, jacuzzi, steam room, fitness and child care unit. And the questionnaire given to the 250 people being member of this sports center, totally 36 questions which its content of the questionnaire defining, demographic-social, economic, and psycho-social factors were asked. Socio-economic status is a very important result of this study, in places people lived, their training received, supports from their families, the professionals which was found out to make use of this sports center aimed at their leisure to spend a good way and to bring the sport into life style in the right proportion their earnings on behalf of better quality and more healthy life.