Tomris uyar öykülerinin feminist eleştirisi
Feminist critique of tomris uyar stories
- Tez No: 345168
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. HALİL HADİ BULUT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Türk Dili ve Edebiyatı, Turkish Language and Literature
- Anahtar Kelimeler: Tomris Uyar, Feminizm, Feminist Edebiyat Eleştirisi, Kadın Edebiyatı, Kadın Yazar, Tomris Uyar, Feminism, Feminist Literary Criticism, Woman Literature, Authoress
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Celal Bayar Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Türk Dili ve Edebiyatı Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 308
Özet
Tomris Uyar ( 1941- 2003), 1965' ten itibaren Papirüs' te yayımlanan eserleriyle adını duyurmuş öykücü, çevirmen, denemecidir. İlk öykü kitabını çıkardığı 1971'den öldüğü yıl 2003'e kadar on bir öykü kitabı,“ Gündökümü I- II”adlarıyla yayımlanmış günlükleri ve altmışı aşkın çevirisi ile Türk edebiyatında kendisine önemli bir yer edinmiştir. Geleneksel ataerkil yapının çelişkilerini Türkiye' deki bir kadın olarak yaşamış ve hem kurmaca hem de fikir yazılarında bu çelişkileri kadın bakış açısından yazmıştır. Öykülerinde, merkeze aldığı kadının aile ve toplum içindeki konumundan rahatsızlığını dile getirmiştir. Cinsiyet ayrımına toplumsal ve kültürel değerler tarafından görmezden gelinen kadınların hayatları üzerinden dikkat çekmesi Tomris Uyar öykülerinin feminist eleştiri yöntemiyle incelenmesine imkan vermiştir. Bu master tezi, Tomris Uyar öykülerini hayatın cinsiyet merkezli bir bakışla ele alınmasını ve feminist eleştiri yönteminin yaslandığı temel görüşleri değerlendirmektedir. Türk öykücülüğünün en önemli isimlerinden biri olan Tomris Uyar, kadının kendini gerçekleştirebilmesinin önündeki engellerin erkekler tarafından yaratıldığına vurgu yapmış; kadınlara, erkekler tarafından hor görülmeye ve sömürülmeye karşı çıkmalarını gösteren öyküler kaleme almıştır. Şimdiye kadar yapılan çalışmalardan farklı olarak Tomris Uyar öykülerine feminist eleştiri yöntemi ışığında bakmanın onun öykücülüğünde gerçek anlamda önem arz eden kadına dair birtakım öğeleri aydınlatacağı görüşündeyiz.
Özet (Çeviri)
Tomris Uyar ( 1941- 2003) is a storyteller, translator and a essayist who made a name with the works of her which has published in“Papirüs”magazine from 1965. She had found an important place for herself in Turkish literature from the year which her first story book published in 1971 till her death 2003 with eleven story books, diaries published with the name“Gündökümü I-II”and with translations over sixty. As a woman who lived in Turkey she lived the contradictions of the traditional patriarchal structure and she wrote these contradictions from a women's point of view in both at fiction and at insight papers. She expressed her discomfort of woman who was the center of her stories because of their place in family and society. Tomris Uyar attracted an attention to sexism by social and cultural vaules out of ignored women live had allowed her stories to be examined with the feminist critique method. This master thesis evaluate Tomris Uyar's stories that handle life with a gender based view and feminist critique method which repose on basic ideas. Tomris Uyar who was one of the most important names of Turkish short story, emphasised on obstacles which created by men to women self-actualization; she has written stories which demonstrate that women who stand against exploitation and despise by men. Unlike so far studies our opinion is looking Tomris Uyar's stories under the light of feminist critique method will enlighten some elements which supply in real meaning about women in her short story.