Necip Fazıl Kısakürek düşüncesinde insan
Human in Necip Fazıl's thoughts
  1. Tez No: 345259
  2. Yazar: SULTAN KÖMÜRCÜ
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FAZIL KARAHAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Felsefe, Philosophy
  6. Anahtar Kelimeler: Necip Fazıl Kısakürek, Ahlâk, Tasavvuf, Allah, İnsan
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Felsefe Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Necip Fazıl Kısakürek, Cumhuriyet dönemi Türk Düşünce Tarihinde önemli bir yere sahip düşünür, şair ve yazardır. Tezimizde Necip Fazıl Kısakürek?in düşüncesinde insanın varoluşu, bilgisi, ahlâkı ve tasavvuf anlayışı bağlamında değerlendirilmesi yapılmıştır. Tezimiz bir giriş ve dört bölümden meydana gelmektedir. Birinci bölümde ?Varlık Olarak İnsan? başlığı altında varoluşsal özellikler değerlendirilmesi yapılmıştır. İkinci bölümde ?Bilen Bir Varlık Olarak İnsan? başlığı altında insanın neyi nasıl bileceği ve insan bilgisinin kaynağını oluşturan unsur hakkında bir değerlendirme yapılmıştır. Üçüncü bölümde ?İnanan Bir Varlık Olarak İnsan? başlığı altında din temelinde tasavvuf anlayışı değerlendirilmiştir. Dördüncü bölümde ?Eyleyen Varlık Olarak İnsan? başlığı altında ahlâk ile ilgili görüşleri değerlendirilmiştir. Tezin sonunda ise, araştırma sonucunda elde edilen bilgilerin değerlendirilmesini içeren bir sonuç bölümü eklenmiştir.
Özet (Çeviri)
Necip Fazıl Kısakürek is thinker, poet and an author who has an important place in Turkish Thinking History of Republic Term. Existence of humanbeing, knowledge, morality and mysticism sence have been assessed in Necip Fazıl Kısakürek?s thoughs in ourthesis. Our thesis constitues of an introduction and four part. In first part, Existential properties under title of ``Human as an existance?? has been assessed. In second part, what people know and how to know and about elements making up origin of human knowledges under title as human a knowledge able person have been assessed. In third part, mysticism sense in religious base under title `` Humanbeing believing as an existence?? has been assessed. In fourth part, his ideas related with morality under title ``Human acting as an existence?? have been assessed. In the end of thesis, a conclusion which includes assessment knowledge getting in the end of there search has been added. KeyWords: Necip Fazıl Kısakürek, Morality, Mysticism, Allah, Person.