IX. Dönem TBMM Çankırı milletvekilleri ve siyasi faaliyetleri
19th Period of Grand National Assembly of Turkey Çankırı members of the members of the parliament and their political activities
- Tez No: 345284
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. ZÜLAL KELEŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Çankırı, Arar, Atakurt, Boynuk, Çığman, Otman, Çankırı, Arar, Atakurt, Boynuk, Çığman, Otman
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Türkiye Cumhuriyeti Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 192
Özet
Türkiye Büyük Millet Meclisi'nin 1954 yılına kadar süren IX. Dönemi demokrasi tarihimiz açısından çok önemli bir kesittir. Gelişen iç ve dış olayların etkisiyle, 27 yıldır devam eden Tek Parti Dönemi?nin sona ermiş ve yeni bir süreç başlamıştı. Bu dönemde TBMM, Türkiye?de demokrasinin gelişmesini ve yerleşmesini sağlamak, iç ve dış politikada Türkiye?nin yeni açılımlar gerçekleştirmesini sağlamak, büyük ekonomik ve sosyal sıkıntılar içindeki halkın sorunlarını çözerek, yaşam standartlarını yükseltmeye çalışmak gibi çok önemli konularla uğraşmıştı. Bu problemlerin çözülebilmesi için ülkenin diğer illerinden gelen milletvekillerinin ortaya koydukları fedakârlık ve çabalara, Çankırı ilini temsil eden milletvekilleri de önemli katkılar yapmışlardır.
Özet (Çeviri)
This 19th Period of Assembly of Turkey is really cricual for our history of the democracy, single party times, which lasted 27 years, were over and a new priod started. In those times, the Assembly tried to deal with considerably important issues such as to improve Turkish democracy procedures, to perform domestic and international evolution, and to improve the life standarts of the publich who had serious social and economic problems. Çankırı members, too contributed to these efforts and sacrifices just like the other members of the parliament.