İş doyumu ve performans algısı: Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü çalışanları örneği
Perception of job satisfaction and performance: The case of Ankara Traffic Supervision Department of employees
- Tez No: 345367
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUHİTTİN KARAKAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: İş Doyumu, Performans, İş Doyumu ve Performans Algısı, Şehir İçi Trafik, Trafik Polisi, Job Satisfaction, Performance, Perceptions of Job Satisfaction and Performance, İnner-city Traffic, Traffic Police
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Polis Akademisi
- Enstitü: Güvenlik Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ceza Adaleti Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 189
Özet
Bu çalışmanın amacı, şehir içi trafik hizmetlerinde görevli trafik polislerinin, işlerine yönelik doyum ve performans algılarını belirlemektir. Bu doğrultuda araştırmada; Ankara Emniyet Müdürlüğü Trafik Denetleme Şube Müdürlüğü çalışanlarının iş doyumu ve performans algısı ölçülmüştür. Araştırmanın birinci ve ikinci bölümlerinde kavramsal çerçeve teorik olarak ilgili bilimsel kaynaklardan araştırılmış, ?Trafik? ve ?Trafik Polisi? görev ve hizmetlerinden bahsedilmiştir. Bu sayede bir yandan araştırma sorularına yanıtlar aranırken, bir yandan da araştırmanın uygulamalı bölümü olan üçüncü bölümünde test edilecek olan araştırma hipotezleri için veri ve bilgilerin toparlanarak değerlendirmesi yapılmıştır. Araştırmanın üçüncü bölümünde ise ?Trafik Polislerinin İş Doyumu ve Performans Algısı? isimli anket hazırlanarak Ankara Trafik Denetleme Şube Müdürlüğünde çalışan 150 kişiye uygulanmış, deneklere Likert ölçeğine göre yöneltilen sorular SPSS bilgisayar programında analiz edilmiştir. Trafik polislerinin iş doyum düzeylerinin performanslarına etkileri çerçevesinde geliştirilen hipotezler, yapılan bu uygulama ile test edilmiştir. Çalışmada; ?Bir örgütte çalışanların mevcut iş doyum düzeyleri, o kurumda çalışanlarının performans algılarını etkiler mi?? ve ?Eğer etkilerse nasıl ve hangi yönde etkiler?? şeklinde özetlenen temel iki soruya cevap aranmıştır. Anket sonuçlarına göre çalışanların iş doyum düzeylerindeki artış doğrudan doğruya işteki performans algılarını olumlu yönde etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this study, the policemen on duty inner-city traffic services, satisfaction and performance for businesses to determine their perceptions. Research in this direction; Ankara Police Department, Traffic Control Branch, measured the perception of employees' job satisfaction and performance. In the first and second part of the study, conceptual framework was searched from related scientific resources, ?Traffic? and ?Traffic Police? concepts, tasks and services were discussed. Thus, on one hand it was sought answers to research questions and on the other hand data and information was gathered for research hypothesis which would be tested in the applied third part of the study. And in the third part, an questionnaire named ?The Perception of Job Satisfaction and Performance of Traffic Police? was prepared and conducted 150 officers who work in Ankara Security Directorate Traffic Enforcement Department, the questions asked to human subjects according to Likert Scale was analyzed through SPSS computer program. The hypothesis developed within the frame of the effects of job satisfaction level of traffic polices on their performance was tested by this application. In the study, it was sought answer for two main questions such as; ?Does present job satisfaction level of an organization personnel affect perceptions of their performance?? and ?If it does, how and in what way does it affect??According to the results of questionnaire; a raise in officers? job satisfaction level directly and positively affects their perception of job performances.