Politika ve futbol: Modern tarihte etkileşim süreci
Politics and football: The coaction process in modern history
  1. Tez No: 345386
  2. Yazar: EMRE PARLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÜLBERK GÜLTEKİN SALMAN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Politika, Futbol, İlişki, İletişim, Tarihsel Süreçler, Politics, Football, Communication, Historical Processes
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Bahçeşehir Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Spor Yönetim Bilimleri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 99
Özet
Bu çalışma, modern tarihsel süreç içerisinde kitleleri yönlendirmiş, onların zihinlerini yönetebilmiş ve olgu olarak birbirlerini sürekli olarak etkilemiş politika ile futbolun karşılıklı etkileşimini ele almayı amaçlamıştır. Tez, politikanın ve futbolun aynı anda etkili oldukları ve kitleleri olduğu kadar birbirlerini de yönettikleri, dünya üzerindeki bölgelerde yaşanan ve tüm politika ve futbol camiasını nasıl etkilediğine değinen bölümlerden oluşmaktadır. Genel olarak birbirlerinden uzak olan bu iki kavram, modern tarih süreci içerisinde hızlı ve etkin bir iletişim içerisine girmişlerdir. Bu etkileşim, her iki tarafın da kendisi için çıkar sağladığı bir süreç olmuştur. Bu tez çalışması da, iki tarafın neler kazandığını olaylar ışığında ele almaya çalışmıştır. Tezin geneline hakim olan politikanın futbol üzerindeki gücüne dair değerlendirmeler örneklerle güçlendirilmeye çalışılmıştır. Bilhassa baskıcı rejimlerin yönetimi altındaki ülkelerde politikanın futbol üzerinde artan gücü, bu rejimlerin ortadan kalkmasına rağmen değişmemiştir. Demokratik rejimin egemen olduğu ülkelerde dahi politikanın futbol üzerinde bir yönetme ve hükmetme gücü söz konusudur. Öte yandan futbolun giderek artan bir ekonomik büyümesi ve seyirci kitlesi söz konusudur. Bu durum da politik dünyanın futbol üzerindeki kontrolünü zorlaştırmaktadır. Bu tez çalışması, tarihsel birakış süreci içerisinde bölge bölge bu konulara değinmeye ve sonuç bölümünde de konuya dair genel bir değerlendirme yapmaya çalışmıştır.
Özet (Çeviri)
This study tries to handle the coactions process between politics and football that both institutions move the masses throughout the history; the both movements influenced each other. This thesis includesthe political aspects of football mainly emphasizes how politics influencesthe football environments. Generally, the terms, politics and football, which are not close to each other joined in a fast and effective communication process during the modern historical era. Both institutions gained profitably from the strength of football industry. This thesis attempts to emphasize the past historical processes of the football world. Thesis tries to strength the Evaluations on politics' power on football, which are in the general of thesis. In particular, heavy influences of politics over the football industry globally can be witnessed throughout the history, especially inoppressive regimes. Similar influences can be witnessed today. Even in the governments, which have democratic regimes; political pressures have a management and domination power on football. On the other hand, football globally has an increasing economical support, also spectator and consumer masses. This situation makes the football industry more difficult to control. This thesis tries to touch upon political issues concerning football by regional perspective internationally. In the mean time, it tries to evaluate these issues by the historical perspective