Perceptions of early childhood teachers towards young gifted children and their education
Okul öncesi öğretmenlerinin erken yaştaki üstün zekalı çocuklara ve eğitimlerine yönelik algıları
- Tez No: 345477
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FEYZA TANTEKİN ERDEN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Okul Öncesi Öğretmenleri, Erken yaştaki üstün zekalı çocuklar, Öğretmenlerin ihtiyaçları, Üstün zekalı eğitimi, Early Childhood Teachers, Young Gifted Children, Teachers' Needs, Gifted Education
- Yıl: 2012
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 135
Özet
Bu çalışma, okul öncesi öğretmenlerinin erken yaştaki üstün zekalı çocuklara yönelik algıları ile bu çocukların ihtiyaçlarının karşılanabilmesi amacıyla dile getirdikleri gereksinimlerinin incelenmesini amaçlamaktadır. Söz konusu amaca ulaşabilmek için 15 okul öncesi öğretmeni ile mülakat yapılmıştır. Mülakat soruları, öğretmenlerin erken yaştaki üstün zekalı çocuklara yönelik algılarının üç yönünü inceleyecek şekilde tasarlanmıştır: üstün zekalılık kavramı algısı, erken yaştaki üstün zekalı çocukların özellikleri algısı ve üstün zekalı eğitimi algısı. Çalışma sonucunda okul öncesi öğretmenlerinin algılarının söz konusu üç yönüne ilişkin elde edilen bulgular, öğretmenlerin üstün zekalılığı, çocukların bilişsel becerilerinde gösterdikleri mükemmelliğe dayalı bir kavram olarak algıladıklarını ve tanımladıklarını tutarlı biçimde göstermiştir. Bunun sonucunda, üstün zekalılık özeliklerini tanımlamak amacıyla en sık olarak üstün bilişsel kabiliyete işaret eden özellikler dile getirilmiştir. Buna bağlı olarak okul öncesi öğretmenlerinin sınıflarında üstün zekalı bir çocuk bulunması halinde başvuracaklarını dile getirdikleri uygulamalar, temel olarak çocukların üstün bilişsel kabiliyetlerini destekleyecek bireysel çalışmalardan ibaret olmuştur.Okul öncesi öğretmenlerinin üstün zekalı çocukların gereksinimlerinin karşılanabilmesine yönelik ihtiyaçlarına ilişkin bulgular incelendiğinde öğretmenlerin üstün zekalı öğrencilerin eğitim ihtiyaçlarının karşılanmasına yönelik öz yeterlilik algılarının düşük olduğu ortaya çıkmıştır. Öğretmenlerin üstün zekalı çocukların gereksinimlerini karşılayabilmelerine ilişkin ortaya çıkan bulgular; öğretmenlerin mesleki gelişim ve model uygulamalar içeren eğitim ihtiyacını ifade ettiklerini göstermektedir. Öğretmenler aynı zamanda mesleki gelişim araçları üzerinden edinecekleri teorik bilgileri uygulamaya dökebilmek için zaman, malzeme, kaynak, iletişim, işbirliği ve denetim yönünden destek ihtiyacını da dile getirmiştir.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to investigate early childhood teachers? perceptions towards young gifted children and their self-reported needs for meeting needs of young gifted children. In order to reach this aim, interviews with 15 early childhood teachers were conducted. The interview questions were designed to explore three aspects of teachers? perceptions on young gifted children: perception on giftedness as a concept, perception on characteristics of young gifted children and perception on gifted education. The findings of the study regarding these three aspects of early childhood teachers? perceptions consistently showed that they perceive and define giftedness as a concept based on excellence in cognitive abilities of gifted children. Subsequently, cognitive characteristics which indicate high abilities in cognitive functions are stated most to define gifted characteristics. Related with that, early childhood teachers? self reported practices in case of a gifted child in classroom consist mainly of individual studies to support high cognitive abilities of young gifted children.The findings regarding the needs of early childhood teachers in meeting the needs of young gifted children indicate that they have low self-efficacy beliefs in handling multidimensional educational needs of gifted children. They express their need for professional development and trainings with model practices. They also express the necessity of support in terms of time, material, resources, communication, collaboration and supervision in order to be able to practice the theoretical concepts they would acquire through means of professional development.