Environmental education in early childhood teacher training programs: Perceptions and beliefs of pre-service teachers
Okulöncesi öğretmen yetiştirme programlarında çevre eğitimi: Öğretmen adaylarının algıları ve inanışları
  1. Tez No: 345478
  2. Yazar: ZİŞAN GÜNER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. REFİKA OLGAN, PROF. DR. JALE ÇAKIROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Çevre Eğitimi, Hizmet Öncesi Öğretmen Eğitimi, Algılar, İnanışlar, Okulöncesi Öğretmen Adayları, Environmental Education, Pre-service Teacher Education, Perceptions, Beliefs, Pre-service Early Childhood Teachers
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Okul Öncesi Eğitimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 163
Özet
Bu çalışmanın amacı okulöncesi öğretmen adaylarının lisans programlarındaki çevre eğitimine yönelik algılarını ve çevre eğitiminin okulöncesi eğitime entegre edilmesine yönelik inanışlarını, ve onların algı ve inanışları arasındaki ilişkiyi incelemektir. Bu çalışmada nicel ve nitel araştırma desenleri kullanılmıştır. Örneklem Ankara ilindeki öğretmen yetiştirme programına kayıtlı 470 öğretmen adayından oluşmaktadır. Bu çalışmada araştırmacı tarafından geliştirilen Öğretmen Adaylarının Öğretmen Yetiştirme Programındaki Çevre Eğitimine Yönelik Algıları Ölçeği (PTEE Scale) ve Öğretmen Adaylarının Çevre Eğitiminin Okulöncesi Eğitimle Bütünleştirilmesine Yönelik İnançları Ölçeği (BIEE Scale) uygulanmıştır. Nicel verileri detaylandırmak için, 9 katılımcı ile görüşmeler gerçekleştirilmiştir. Sonuçlar okulöncesi öğretmen adaylarının öğretmen yetiştirme programlarındaki çevre eğitimine yönelik algılarının ne yetersiz ne de yeterli olduğunu göstermiştir. Görüşmeler bu programlardaki yetersizliklerin zaman sınırlılığı, çevre eğitimi ile ilgili ayrı bir dersin olmayışı gibi bazı sebeplerden kaynaklandığını ortaya çıkarmıştır. Ayrıca, bulgular öğretmen adaylarına ders ve staj kapsamında çevre eğitimi ile ilgili uygulamalar sağlamada programın yeterlik olduğunu göstermiştir. Sonuçlar öğretmen adaylarının çevre eğitiminin okulöncesi eğitime entegre edilmesine yönelik yararı olan inanışlara sahip olduğunu göstermiştir. Nitel veriler öğretmen adaylarının çevre eğitiminin okulöncesi eğitime entegre edilmesini neden gerekli gördüğünü açıklamaya yardımcı olmuştur. Öğretmen adayları bu entegrasyonun önemine çocukların bütünsel gelişim ve öğrenmesine, ve onların çevresel kazanımlar edinmelerine yönelik katkıları olduğu için inanmaktadır. Öğretmen adayları ayrıca çevre eğitimini farklı etkinliklere entegre edilmesi gibi yollarla çevre eğitiminin entegre edilebileceğine yönelik inanışlarını sergilemiştir. Son olarak, okulöncesi öğretmen adaylarının algıları ve inanışları arasında pozitif bir ilişki olduğu tespit edilmiş olup, bu ilişki nitel verilerle desteklenmiştir.
Özet (Çeviri)
This study aimed to describe pre-service early childhood teachers? perceptions of environmental education in teacher training programs, their beliefs about the integration of environmental education into early childhood education, and also to investigate the relationship between their perceptions and beliefs. Mixed methods sequential explanatory design was used. Data were collected from pre-service early childhood teachers (N=470) using Perceptions of Pre-service Teachers towards Environmental Education in Teacher Training Programs (PTEE) and Beliefs of Pre-service Teachers about Integration of Environmental Education into Early Childhood Education (BIEE) scales which were developed by the researcher. To elaborate the quantitative data, interviews were conducted with 9 participants. The results showed that pre-service teachers? perceptions of environmental education in their training programs are neither insufficient nor sufficient. The interviews revealed insufficiencies in these programs due to some reasons including limited time and the absence of a separate environmental education course. Moreover, there were some sufficiencies in offering environmental education experiences for pre-service teachers throughout coursework, practicum and internship. The results unfolded that pre-service teachers had availing beliefs about the integration of environmental education into early childhood education. Analysis of the qualitative data indicated that participants believed the significance of this integration owing to its contributions to children?s whole development and learning, children?s acquisition of environmental outcomes. They also reflected beliefs about the ways for this integration such as integrating environmental education into different activities. Lastly, a positive correlation between pre-service early childhood teachers? perceptions and beliefs was found.