The predictors of attitudes toward military: Turkish identity, uninational ideology, ambivalent sexism, conservatism, and religious orientation
Askeriyeye ilişkin tutumları yordayan faktörler: Türk kimliği, tek-milliyetçi ideoloji, çelişik duygulu cinsiyetçilik, muhafazakarlık ve dini yönelim
- Tez No: 345485
- Danışmanlar: PROF. DR. NURAY SAKALLI UĞURLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Psikoloji, Psychology
- Anahtar Kelimeler: Militarist Tutum, Türk Kimliği, Tek-Milliyetçi ?deoloji, Çeli?ik Duygulu Cinsiyetçilik, Muhafazakarlık ve Dini Yönelim, Militaristic Attitude, Turkish Identity, Uninational Ideology, Ambivalent Sexism, Conservatism, and Religious Orientation
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 169
Özet
Bu çalışmanın ilk amacı, militarist tutumlar ve askeriyenin erkeksi yapısına ilişkin tutumları ölçmek amacıyla, Militarist Tutum Ölçeği ve Askeriyenin Erkeksi Yapısı Ölçeğini geliştirmek ve doğrulamaktır. İkinci amacı, Türk kimliği, tek-milliyetçi ideoloji, muhafazakarlık ve dini yönelimin askeri tutum üzerindeki yordayıcı gücü ile Türk kimliği, çelişik duygulu cinsiyetçilik, muhafazakarlık ve dini yönelimin askeriyenin erkeksi yapısına ilişkin tutumları yordayıcı gücünü araştırmaktır. Ayrıca, demografik bilgilerin ve algılanan genel tehdidin militarist tutumlar üzerindeki etkisini test etmektir. Bu sebeple, tez iki farklı çalışmayı içermektedir. Çalışma 1'e, 339 üniversite öğrencisi katılmıştır; askeriyenin varlığı, askeriyeye verilen değer, askeri sistem, zorunlu askerlik görevi ve askeriyenin aktif politik pozisyonuna ilişkin alt ölçekleri içeren 5 boyutlu, 43 maddeli Militarist Tutum Ölçeği (?=.95) ve tek boyutlu, 8 maddeli Askeriyenin Erkeksi Yapısı Ölçeği (?=.89) geliştirilmiş ve doğrulanmıştır. Çalışma 2'de, 583 üniversite öğrencisi katılımcı olarak bulunmaktadır. Regresyon analizlerinin bulgularına göre, Türk kimliği ile duygusal ve bilişsel bağ arttıkça, Türk ulusal kimliğinin diğer etnik gruplar/kimlikler üzerindeki üstün ya da baskın pozisyonu daha çok desteklenmektedir ve bu durum da, destekleyici militarist tutumu kuvvetlendirmektedir. Ayrıca, Türk kimliği ile duygusal ve bilişsel bağın artması, düşmanca ve korumacı cinsiyetçi tutumları artırmaktadır ve bu durum da, askeriyede erkeğin üstünlüğüne ve askerlik görevinin erkeksi bir olgu olarak kabulüne ilişkin tutumları desteklemektedir. Bunlara ek olarak, demografik bilgiler (cinsiyet, yaş, eğitim, gelir, politik görüş, askeriye ile ilişki), muhafazakarlık, dini yönelim ve ülkenin toprak bütünlüğüne ve askeriyenin varlığına ilişkin algılanan tehdit askeriye ve askeriyenin erkeksi yapısına ilişkin tutumları anlamlı bir şekilde yordamaktadır.
Özet (Çeviri)
The first aim of study is to develop and validate 'Militaristic Attitude' Scale, and 'Masculine Structure of Military' Scale for measuring militaristic attitudes, and attitude toward masculine structure of military. The second aim is to explore predictive power of Turkish identity, uninational ideology, conservatism, and religious orientation on militaristic attitudes, and to investigate predictive power of Turkish identity, ambivalent sexism, conservatism, and religious orientation on attitude toward masculine structure of military. Also, the effects of demographic variables, and perceived general threat on militaristic attitudes is tested. Therefore, thesis includes two different studies. 339 university students participated in Study 1; 5-dimensional, 43-item 'Militaristic Attitude' Scale (?=.95) which includes attitude toward existence of military, given value to military, militaristic system, compulsory military service, and active political position of military sub-scales, and 1-dimensional, 8-item 'Masculine Structure of Military' Scale (?=.89) have been developed, and validated. In Study 2, there were 583 university students as participant. According to findings of regression analyses, greater emotional and cognitive bond with Turkish identity leads to more support for superiority or dominant position of Turkish national identity over other ethnic groups/identities which in turn strengthens supportive militaristic attitude. Also, greater emotional and cognitive bond with Turkish national identity leads to more hostile, and benevolent sexist attitudes which in turn increase supportive attitudes toward priority of man in military, and acceptance of military service as a masculine phenomenon. Demographic variables, conservatism, religious orientation, and perceived threat toward territorial integrity of country, and existence of military have predicted militaristic attitudes.