Ahilikte peygamber tasavvuru
Prophet envision in ahi-order
  1. Tez No: 425403
  2. Yazar: RUMEYSA ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SEYFETTİN ERŞAHİN
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Din, Tarih, Religion, History
  6. Anahtar Kelimeler: Ahilik, Fütüvvet, Fütüvvetnâme, Nübüvvet, Hz. Muhammed
  7. Yıl: 2015
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ankara Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İslam Tarihi ve Sanatları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 96
Özet
Ahilik XIII. yy'da Abbasi halifesi en-Nasır Li-dinillah tarafından kurulan Fütüvvet Teşkilatının Türklere has özelliklerle bezenip bir esnaf ve sanatkârlar teşkilatı haline dönüşmüş ve yepyeni bir forma bürünmüş şeklidir. Ahilik Kurumu toplumun ahlâkî, ticarî ve hatta askerî alandaki ihtiyaçlarını gideren bir görev üstlenmiştir. Topluma yön verme, toplumu şekillendirme açısından bu kadar öneme sahip olan bir kurumun Nübüvvete bakışı ve Hz. Muhammed tasavvuru araştırılmaya değer bir konudur. Çünkü iman esaslarından olan ve toplumun ahlâkî yapısını ortaya koyan bu bakış topluma ayna tutmaktadır. Ahilikte Nübüvvet çok önemli bir yer tutar. Öyle ki ahinin icazet aldığı ahiler silsilesi bir peygambere dayandırılmak zorundadır. Yine bir esnaf ve sanatkârlar topluluğu olan Ahiliğin bu özelliği her peygamberin bir mesleği olmasından ileri gelir. Ahilikte Hz. Muhammed tasavvuru, Hz. Muhammed'in (sav) İslam Dinindeki önemine binaen dikkate şayandır. Ahiliğin de kaynağını oluşturan fütüvvetnâmeler Allah'ı andıktan sonra Hz. Muhammed'e (sav) salavat ile başlar. Onun sünneti ve hadisleri fütüvvetnâmelerde geniş yer tutar. Onun için en güzel sözler ve sıfatlar kullanılmış, her fırsatta onun örnekliği ifade edilmiştir. Fütüvvet yazarları çeşitli rivayetlerle onu peygamberler içerisinde başköşeye oturtmuşlardır. Yine ona verilen önemin etkisiyle onun Ehl-i Beyt'ine de fütüvvetnâmelerde geniş yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
Ahi-order is a new form of Futuvva Organisation which has turned into a craftman's organisation that founded by Abbasid Khalif An-Nasır Li-dinillah in the XIII. century with features peculiar to Turks. Ahi-order Institution has undertaken a mission that fulfills the needs on moral, commercial and military issues. It is worthy to explore an institution's prospect on prophethood and Muhammad envision which has so much significance in terms of guiding and shaping the society. Because, this prospect which is one of faith Essentials and reveals the moral structure of society, mirrors the society. In Ahi-order, prophethood takes an important place. However, the members of Ahi-order range which a member of Ahi-order takes ratification has to depend on a prophet. Nevertheless, this feature of ahi-order that is a craftsman and artisan organisation stems from every prophet's having a job. Muhammad envision in Ahi-order, in regard to Muhammad's (sav) importance in Islam is remarkable. Futuvvetnames that forms the principle of Ahi-order after mentioning Allah, begins with salawat to Muhammad. His sunnahand hadith take an important place on futuvvetnames. For him, the best words are used, on all occasions his being a model is expressed. The writers of Futuvva with various narratives have placed him to seat of honor among prophets. Again, with the effect of great importance to him, it has been given wide coverage to his Ahlal-Bayt on futuvvetnames. KeyWords: Ahi-order, Futuvva, Futuvvetname, Prophethood, Muhammad