Contractors and contractorship: An analysis of public building constructions in Early Republican Turkey
Müteahhitler ve müteahhitlik: Erken Cumhuriyet Döneminde kamu binaları inşaalarının analizi
- Tez No: 345594
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELVAN ALTAN ERGUT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Mimarlık, Tarih, Architecture, History
- Anahtar Kelimeler: Müteahhitlik, Yapı Müteahhitliği, Kamu Yapıları, İhale Kanunu, Erken Cumhuriyet Dönemi Mimarlığı, Contractorship, Construction Contractorship, Public Buildings, Tender Law, Early Republican Period Architecture
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Tarihi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 361
Özet
Bu tez, erken Cumhuriyet dönemi Türkiye?sinde yapı müteahhitliğinin gelişimini analiz etmeyi ve yapı müteahhitliğinin, dönemin yapı inşası üzerindeki rolünü kamu binalarının üretim süreçlerine odaklanarak incelemeyi amaçlamaktadır. Çalışmanın giriş kısmından sonraki ilk bölümünde, dönemin yapı inşaası tüm yönleriyle incelenecektir. Bu çerçevede, sürecin ana aktörleri ve yapı üretim biçimleri açıklanacak ve sürecin hukuki çerçevesi, özellikle de yapı işlerinin kurallarını tanımlayan ihale kanunları incelenecektir. Sonraki bölümde, müteahhitliğin bu dönemdeki gelişim süreci incelenecek olup, genelde müteahhitlik özelde de yapı müteahhitliği tüm yönleriyle değerlendirilecektir. Bu doğrultuda, ilk kısımda müteahhitliğin meslek olarak tanımı yapılacak, sonrasında Osmanlı döneminde müteahhitliğe ilişkin gelişmeler ve erken Cumhuriyet döneminde müteahhitliğin ekonomi ile karşılıklı ilişkisi, uygulamasını belirleyen yasa ve kurallar ve yapı malzeme ve teknikleri hususları ele alınacaktır. Son kısımda ise bu dönem müteahhitleri ve müteahhitlik hizmetlerinin karakteristik özellikleri ele alınacaktır. Sonraki iki bölümde, öncelikle dönemin kamu insaatlarının müteahhitliği, ardından da dönemin en sık gerçeklestirilen insaatları olan kamu yapılarının müteahhitleri incelenecektir. Bu çerçevede, öncelikle o dönem yapı müteahhitliği türleri ele alınacak, buna müteakiben bahse konu hususta en etkin aktör olan devletin rolü ve islevi tartısılacak, takip eden son bölümde ise dönemin yapı müteahhitleri mesleki formasyonlarına göre sınıflandırılarak, insa ettikleri kamu binaları ve mesleki kariyerleriyle birlikte ele alınacaktır. Son kısımda ise yapı müteahhitliğinin devam eden süreçte nasıl bir yol izlediğini anlamak adına 1950?li yıllarda yapı müteahhitliğinin gelisimi üzerinde de durulacaktır. Sonuç kısmında ise, bu bölüme kadar yapılan tüm incelemeler çerçevesinde kapsamlı bir analiz yapılarak, yapı müteahhitliğinin erken Cumhuriyet dönemindeki gelisimi ve özellikle kamu binalarının insasındaki rolü değerlendirilecektir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to analyse the development of construction contractorship in early Republican Turkey and investigates its role on the building construction of the period by focusing on the production processes of public buildings. In the first chapter after introduction, the building construction of the period will be examined with all its sides. In this framework, the main actors of the processes and different construction production types will explained, and the legal framework, especially the tender laws defining the rules of construction works, will be investigated. In the next chapter, the development process of contractorship in this period will be examined, contractorship in general and construction contractorship in special will be evaluated with all its sides. In this context, the definition of contractorship as a profession will firstly be made, then the developments related to contractorship in Ottoman period and the issues such as reciprocal relationships with economy, laws and rules determining the application of contractorship, and construction material and techniques, will be emphasized. In the last part, the characteristics of contractors and contractorship services of the period will be asserted. In the following two chapters, early Republican period public construction contractorship and the contractors of public buildings as the most frequently realized constructions, will be examined. In this framework, the types of construction contractorship will previously be investigated; then the role and function of state as the most efficient actor, will be discussed; and the construction contractors of the period will be classified according to their professional formations and asserted together with the public buildings they constructed. In the last part, the development of construction contractorship in 1950s will be reviewed so as to understand how construction contractorship progressed in the following period. In the conclusion, a comprehensive analysis of the examined processes will be undertaken in order to evaluate the development and role of construction contractorship in early Republican period especially in relation to public building constructions.