Üretim işletmelerinde maliyet muhasebesi sistem tasarımı: Sinop tuğla fabrikaları araştırması
Designing a cost accounting model in manufacturing companies: A research among brick producers in Sinop
  1. Tez No: 345646
  2. Yazar: FİKRET TAŞKIN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET FATİH GÜNER
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: İşletme, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Maliyet Yönetimi, Maliyet Muhasebesi, Tuğla ??letmesi, Boyabat Tuğla ??letmeleri, Cost Management, Cost Accounting, Brick Factory, Boyabat Brick Factories
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Maltepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 140
Özet
İş hayatında yaşanan yoğun rekabet işletme yönetiminde maliyetlerin önemini arttırmaktadır. Tam, doğru ve zamanlı maliyet bilgileri, yöneticilere maliyet yönetiminde destek olmaktadır. Nitelikli maliyet bilgilerinin elde edilebilmesi için işletmeye ve faaliyet gösterdiği sektöre uygun maliyet sisteminin tasarımı gereklidir. Bu çalışmanın amacı Boyabat?ta faaliyet gösteren tuğla işletmelerinde mevcut maliyet muhasebesi uygulamaları ile bu işletmelerin etkin bir maliyet sisteminden beklentilerini ortaya koymaktır. Bu doğrultuda, Sinop ili Boyabat ilçesinde tuğla üretimi yapan işletmelerin; maliyet muhasebesi uygulamaları anket çalışmasıyla belirlenmiş ve anket çalışması sonucunda Boyabat tuğla işletmelerinde maliyet muhasebesi uygulamaları bulunmadığı sonucuna ulaşılmıştır. Bu çerçevede işletmelerin maliyet sisteminden beklentilerini karşılayacak ve özellikle tuğla işletmelerinde kullanılabilecek; muhasebe standartları ve tek düzen hesap planına uygun olarak, safha maliyet sistemine dayalı bir maliyet muhasebesi modeli geliştirilmiştir.
Özet (Çeviri)
Fierce competition environment in business life has increased the importance of cost management in businesses. Complete, accurate and timely cost information helps managers in effective cost management. In order to obtain qualified cost information, designing a cost management system which is appropriate to the company is essential. This work aims to present current cost accounting practices in brick factories doing business in Boyabat and their expectations from an effective cost system. Accordingly, cost accounting practices in brick factories in Boyabat, a province of Sinop, have been identified with the help of a questionnaire and as a result of this questionnaire, it has been discovered that cost accounting practices are not available in Boyabat brick factories. And within this framework, a kind of cost accounting based on process costing system, which can meet the firms? expectations from cost system and which can be used in brick factories and which is also suitable for accounting standards and uniform chart of accounts has been developed.