Farklı seviyelerdeki koşucular ve sedanter bireylerin torakolumbal fasya mekaniklerinin karşılaştırılması
Comparison of thoracolumbar fascia mechanics of runners at different levels and sedentary individuals
  1. Tez No: 968933
  2. Yazar: KÜBRA SARIOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. VOLGA BAYRAKCI TUNAY
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Fizyoterapi ve Rehabilitasyon, Physiotherapy and Rehabilitation
  6. Anahtar Kelimeler: Eklem hareket açıklığı, Koşu, Range of motion-articular, Running
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Sporda Fizyoterapi ve Rehablitasyon Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Spor Fizyoterapistliği Bilim Dalı
Özet
Bu çalışma, farklı koşu deneyimine sahip bireyler ve sedanterlerde torakolumbal fasya (TLF) esnekliği, latissimus dorsi (LD) kas özellikleri, gövde eklem hareket açıklığı (EHA), esneklik, lumbal mobilite ve su tüketimi arasındaki farklılıkları incelemek amacıyla planlandı. Çalışmaya 30–45 yaş arası, haftalık 15–50 km koşan (son 6 aydır düzenli koşan, en az 2 yıldır düzenli koşan bireyler) koşucular ile sedanterlerden oluşan toplam 105 erkek katıldı. Katılımcıların antrenman özellikleri, son 12 saatlik su tüketimi, LD kas tonusu, sertlik ve elastisitesi, TLF esnekliği, gövde EHA, esneklik, lumbal mobilite ve ekstansör kısalığı değerlendirildi. Bulgulara göre, iki yıldır koşan koşucular haftalık en fazla mesafeyi katetti ve son 12 saatte en fazla su tüketimini gerçekleştirdi. Latissimus dorsi kas tonusu, dominant tarafta 2 yıldır koşan koşucularda altı aydır koşan koşuculardan, dominant olmayan tarafta ise sedanterlerde altı aydır koşan koşuculardan daha fazlaydı (p<0,05). Kas sertliği her iki tarafta da sedanter bireylerde yüksek bulundu (p<0,001). Sedanterlerin elastisite değeri her iki tarafta koşuculardan düşüktü. Torakolumbal fasya esnekliği dominant tarafta 2 yıldır koşan koşucularda sedanterlerden yüksekti (p=0,031), koşu grupları arasında ise fark yoktu. Dominant olmayan tarafta ise her 2 koşu grubu da sedanterlerden daha esnekti (p<0,05), iki koşu grubu arasında fark bulunmadı. Gövde lateral fleksiyon esnekliğinde iki yıldır koşan koşucular; dominant tarafta 6 aydır koşan koşuculardan (p=0,044), dominant olmayan tarafta da sedanterlerden daha esnekti (p<0,001). Gövde rotasyon ve ekstansiyon esnekliğinde fark yoktu. Gövde EHA'da, fleksiyon yönünde en fazla değer 6 aydır koşan koşucularda, en düşük değer ise sedanterlerdeydi. Ekstansiyonda ise en yüksek değer 2 yıldır koşan koşucularda, en düşük değer ise sedanterlerdeydi (p<0,001). Dominant tarafta lateral fleksiyon EHA'da 2 yıldır koşan koşucular sedanterlerden farklı bulundu, iki koşu grubu arasında fark yoktu. Altı aydır koşan koşucular, sedanterlere ve 2 yıldır koşan koşuculara göre daha yüksek lumbal omurga hareketliliğine sahipti (p<0,001). Sonuç olarak, koşucuların su tüketiminin daha yüksek olduğu ve bunun fasya-kas mekanikleri ile mobilite parametreleriyle pozitif ilişkili olduğu belirlendi. Uzun süreli koşu, TLF esnekliği, LD kas elastisitesi, gövde esnekliği ve EHA üzerinde olumlu etkiler sağlarken; sedanter yaşam tarzı kas-fasya sertliğini artırarak mobiliteyi sınırlandırmaktadır. Bulgular, düzenli egzersizin torakolumbal bölge sağlığı ve omurga mobilitesinin korunmasında koruyucu bir faktör olduğunu göstermektedir.
Özet (Çeviri)
This study was designed to examine the differences in thoracolumbar fascia (TLF) flexibility, latissimus dorsi (LD) muscle mechanical properties, trunk range of motion (ROM), flexibility, lumbar mobility, and water intake among individuals with different running experience and sedentary controls. A total of 105 men aged 30–45 years participated, including sedentary individuals and runners covering 15–50 km per week (regularly continued running within the past 6 months, and those who had been running regularly for at least 2 years). Participants' training characteristics, water intake in the last 12 hours, LD muscle tone, stiffness and elasticity, TLF flexibility, trunk ROM, flexibility, lumbar mobility, and extensor tightness were assessed. According to the findings, runners with 2 years of experience covered the greatest weekly distance and reported the highest water intake during the last 12 hours. LD muscle tone was higher in the dominant side of long-term runners compared to short-term runners, and in the non-dominant side of sedentary individuals compared to short-term runners (p<0.05). Muscle stiffness was highest in sedentary individuals bilaterally (p<0.001), whereas elasticity values were lower in sedentary individuals than in runners. TLF flexibility on the dominant side was higher in long-term runners compared to sedentary participants (p=0.031), with no difference between the running groups. On the non-dominant side, both running groups were more flexible than sedentary individuals (p<0.05), but did not differ from each other. Trunk lateral flexion flexibility was greater in long-term runners compared to short-term runners on the dominant side (p=0.044) and to sedentary participants on the non-dominant side (p<0.001). No differences were found in trunk rotation or extension flexibility. For trunk ROM, the highest flexion values were observed in short-term runners, and the lowest in sedentary individuals. In extension, the highest values were found in long-term runners and the lowest in sedentary individuals (p<0.001). For lateral flexion ROM on the dominant side, long-term runners differed from sedentary individuals, while the two running groups did not differ. Short-term runners demonstrated greater lumbar spine mobility compared to both sedentary individuals and long-term runners (p<0.001). In conclusion, water intake was higher in runners and positively associated with fascial–muscular mechanics and mobility parameters. Long-term running positively influenced TLF flexibility, LD muscle elasticity, trunk flexibility, and ROM, whereas a sedentary lifestyle was associated with increased fascial–muscular stiffness and restricted mobility. These findings indicate that regular exercise may serve as a protective factor for thoracolumbar health and spinal mobility.