Orta Asya ve Sibirya şamanizminde kadın
Woman in Central Asian and Siberian shamanism
  1. Tez No: 345682
  2. Yazar: DİLARA BAYRAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. SEMA ORSOY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Tarih, History
  6. Anahtar Kelimeler: Şamanizm, Orta Asya, Sibirya, Türk Mitolojisi, kadın şaman, Shamanism, Central Asia, Siberia, Turkish Mythology, female shaman
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Tarih Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 144
Özet
Amerika, Asya, Afrika gibi dünya kıtaları üzerinde `Şamanizm? terimi ile adlandırılan bir inanç sistemi bulunmaktadır. Orta Asya ve Sibirya bölgelerinde, bu inanç sistemi kendi içinde birtakım pratikler sergilemektedir. İnançlar dünyasında `Şamanizmin? ne olduğu sorusu irdelenir iken, öncelikli olarak şamanın kimliği sorgulanmaktadır. Şamanın içinde bulunduğu topluluğa karşı üstlendiği görevleri bir anlamda Şamanizmin içeriğinin de açıklamasını verebilmektedir. Şamanların yüklendikleri bu görevleri gerçekleştirirken, kadınların şaman olarak konumlanmaları irdelenmesine çalışılmıştır. Şamanizmin kökenlerine inilirken, Orta Asya ve Sibirya?da yaşamakta olan halkların mitsel dünya anlayışları içindeki algıları ve aynı zamanda cinsiyet temelinde toplumsal örgütlenme modelleri kapsamında akrabalık ilişkilerinde izledikleri soy çizgisi de değerlendirmeye tabi tutulmuştur.Tezimizde, mitsel algı içerisinde kadının, dişil özellikleri ile kazandıkları anlamlar, sıradan bir kadının ritüeller içerisindeki yeri ve nihayetinde kadın şamanın görevlerinin tanım ve örneklerinin karşılaştırması yapılarak, toplumsal cinsiyet nazarında kadın şamanın sosyal olarak konumu irdelenmiştir.
Özet (Çeviri)
There has been a belief system referred by the term `Shamanism? on the continents of America, Asia and Africa. In the regions of Central Asia and Siberia this belief system exhibits a number of practices in itself. The identity of shaman is primarily questioned while probing the question of what `Shamanism? is in the world of beliefs. The shaman undertakes tasks on behalf of the society in which he lives, and this role of the shaman can provide an explanation of the contents of Shamanism.While performing the undertaken tasks, the position of the woman as shaman tried to be determined. During the study on the origins of Shamanism, mythical world perceptions of the peoples living in Central Asia and Siberia were put forth. Moreover, the ancestry line followed in the context of kinship relations within the models of social organization and on the basis of gender was also evaluated.In the thesis, the meanings gained by woman in the mythical perception with the help of feminine features, the place of an ordinary woman in the rituals and after all the comparisons of definitions and examples of woman shaman?s tasks were put forth. Within this context, social position of female shamans in terms of gender was examined.