İkinci Dünya Savaşı yıllarında ve sonrasında Türkiye'nin Orta Doğu politikası (1939-1945)
Ln the years of Second World War and after, Turkey's Middle East policy (1939-1945)
- Tez No: 345734
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET SALİH MERCAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Tarih, History
- Anahtar Kelimeler: Orta Doğu, Strateji, Türkiye, II. Dünya Savaşı, Middle East, Strategy, Turkey, Second World War
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Yüzüncü Yıl Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Tarih Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Cumhuriyet Tarihi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 129
Özet
Türkiye?nin Orta Doğu?ya yönelik politikasında Batı ile ilişkilerinin seyri her zaman ana belirleyici etken olmuştur. Türkiye iki Dünya Savaşı arası dönemde Manda yönetimleri sebebiyle sömürgeci devletelerle sınır komşusu olduğundan Ortadoğuya karşı güvenlik eksenli bir dış politika stratejisi geliştirdi. Kendisini doğrudan ilgilendiren Musul ve Hatay meseleleri dışında Orta Doğu olaylarına ilgisiz kaldı. Türkiye II. Dünya Savaşı?nda ?savaş dışı? kalmasına rağmen Orta Doğu, Akdeniz ve Karadenize olan konumundan dolayı savaşın bütün ağır koşullarını yaşadı. II. Dünya Savaşı yıllarında Türkiye?nin Orta Doğu politikası Atatürk döneminin düzenli ve tutarlı bir devamı olarak ?Batıcılık? ve ?Statükoculuk? ilkeleri çerçevesinde şekillendi. Türkiye, Orta Doğu?daki bağımsızlık hareketlerinin sadece söylem düzeyinde destekledi ve fiili bir yardımda bulunmadı. Savaş sonrasında ise Sovyet tehdidi ve ekonomik sorunlar nedeniyle Truman Doktrini?ni kabul etti ve tamamen ABD merkezli bir dış politika izlemeye başladı.
Özet (Çeviri)
Turkey?s politics towards the Middle East has always been determined by the state?s relations with the West. Before the Second World War, Turkey had no interest in the Middle East, except Hatay and Mosul questions which had directly affected the state. Although Turkey was neutral during the Second World War, it experienced all the harsh war conditions due to its location which is between Middle East, Mediterranean and Black Sea. During the Second World War, Turkey?s politics towards Middle East, as consistent and steady continuations of the Ataturk period, were shaped by `Westernism? and `Status Quo? principles. Turkey supported the Middle East independence movements only in the discursive level and did not provide any practical help. After the end of the war, Turkey, along with the Truman doctrine, joined the Allies due to the increasing Soviet threats and economic problems; and followed a distant and cold foreign policy towards Middle East.