Beş boyutlu bilinçli farkındalık ölçeği'ni Türkçe'ye uyarlama, geçerlik ve güvenirlik çalışması
The adaptation of five facets mindfulness questionnaire into Turkish: Validity and reliability study
  1. Tez No: 345735
  2. Yazar: FATOŞ KINAY
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET BAYHAN ÜGE
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Psikoloji, Psychology
  6. Anahtar Kelimeler: Bilinçli Farkındalık, Beş Boyutlu Bilinçli Farkındalık Ölçeği, Geçerlik ve Güvenirlik, Mindfulness, Five Facets Mindfulness Questionnaire, Validity and Reliability
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Bilim Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Psikoloji Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Psikoloji Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 113
Özet
Bu çalışmanın amacı ?Beş Boyutlu Bilinçli Farkındalık Ölçeği (Five Facets Mindfulness Questionnaire)?nin Türkçe?ye uyarlanması ile güvenirlik ve geçerliğinin belirlenmesidir. Ülkemizde henüz pek bilinmemekte olan bilinçli farkındalık alanında çalışmalar yapabilmek için Baer ve ark. (2006) tarafından geliştirilen Beş Boyutlu Bilinçli Farkındalık Ölçeği?nin (BBBFÖ) üniversite öğrencilerinden oluşan bir grup üzerinde Türkçe?ye uyarlanma çalışması yapılmıştır. Ölçeğin dil eşdeğerliliğini test etmek için Çeviribilim ve İngiliz Dili ve Edebiyatı bölümlerindeki son sınıf öğrencilerine önce İngilizce, iki hafta sonra ise Türkçe form uygulanmıştır. İngilizce ve Türkçe formlardan elde edilen puanlar arasında pozitif ve anlamlı korelasyonlar saptanmıştır. Ölçeğin Cronbach Alpha iç tutarlık katsayısı .67 ile .85 arasında değişmektedir. BBBFÖ?nün faktör yapısını belirlemek amacıyla uygulanan faktör analizleri sonucunda ölçeğin beş boyutlu bir yapı gösterdiği sonucuna varılmıştır. BBBFÖ?nün her bir madde için madde ortak yükleri .38 ile .79 arasında değişmektedir. Faktör analizi sonuçlarında, 4. maddenin orijinal ölçeğe göre başka faktörde olduğu görülmüştür. Ölçeğin test-tekrar test korelasyonu .23 ile .71 arasında değiştiği bulunmuştur. BBBFÖ?nün benzer ve ayırt edici ölçek geçerliği için yapılan korelasyon analizleri da anlamlı ilişkiler göstermiştir. Aynı zamanda bu çalışmada BBBFÖ ile bazı demografik değişkenlerin ilişkilerine de bakılmıştır. Araştırma sonuçları, ilgili literatür ışığında ve gelecekteki araştırmalar açısından tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the present study was to adaptate in Turkish and determine the reliability and validity of the Five Facets Mindfulness Questionnaire. Because mindfulness is not a well known concept and research area in Turkey, with the aim of increasing researches on it, the adaptation of Five Facets Mindfulness Questionnaire (FFMQ) into Turkish, validity and reliability studies of the scale were done on a group of university students in this study. The original and two weeks later Turkish versions of the scale were administered to Translation and Interpreting Studies and English Language and Literature 4th year undergraduate students and significant positive correlations between Turkish and English version scores were found. The Cronbach?s Alpha internal consistencies of the scale were between .67 and .85. To determine the construct validity of FFMQ, factor analyses were done and it is found that the scale has five factors. The communalities for all items were between .38 and .79. Factor analyses showed that 4th item of the scale belongs to different factor than the original one?s. The test- retest correlations of the scale were between .23 and .71. There were also significant positive relationships with respect to the correlation analysis employed for the convergent and discriminant validity of FFMQ. Futhermore, in this study some of the relationships between FFMQ and demograpgic variables were also checked. The findings of the present study were discussed in the light of the literature and future studies.