20.yüzyıl sanatında nesne kullanımı ve imgeye yaklaşım
The use of object and approaches to image in the twentieth-century art
  1. Tez No: 345755
  2. Yazar: DERYA ÖZŞEN
  3. Danışmanlar: PROF. NESLİHAN PALA
  4. Tez Türü: Sanatta Yeterlik
  5. Konular: Güzel Sanatlar, Fine Arts
  6. Anahtar Kelimeler: İmge, Nesne, Gerçeklik, Yabancılaşma, Sanat, Image, Object, Reality, Alienation, Art
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Heykel Ana Sanat Dalı
  12. Bilim Dalı: Heykel Sanat Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 201
Özet
Gelişen üretim biçimlerinin, nesnenin kendisini, kendi gerçekliği ile algılanan bir yapıdan uzaklaştırması, nesneyi imge aracılığıyla üretilen soyutlanmış bir yapı içinde konumlandırmıştır. Nesneler tarafından çepe çevre sarılmış günümüz insanının dünyası ve algısı, bu dünyayı belirleyen üretim ve pazarlama ilişkileri kontrolünde şekillenerek, nesneleri tüketim kültürünün ürettiği imgelerle anlamlandırır ve tanımlar hale gelmiştir. Gelişen kitle iletişim araçlarının sunduğu bir imgeyle somutluk kazanan nesne, artık insana dokunan, varolan bir gerçeklik durumundan, gerçeğin varlığını gerektirmeyen, oluşturulmuş yapay bir gerçeklik içerisinde iki boyutlu bir gerçeklik olarak yaşanılır olmuştur. Nesnenin kendi gerçekliğiyle, kendisine ait varoluşu ve somutluğuyla algılanmaması, nesne-insan ilişkisini geçmiş algılanış biçiminden farklılaştırmıştır. İmge ve gerçeklik ilişkisi, ve bu ilişkinin bugün değişen algısı, insanı kendi yaşam tecrübesinden uzaklaştırmıştır.Hazır nesne ile birlikte sanat alanına giren sıradan nesnenin, araç olmasının getirdiği işlevlerinden soyutlanıp, sanat yapıtının malzemesi olması, nesne üzerine düşünen sanatçının, imge ve gerçeklik ilişkisine eleştirel bir yaklaşım getirmesinin yanında, gerçekliğin algılanışını sanat imgesi yoluyla tekrar yakalama çabasını taşır. Sanat imgesinin temsilinde, yanılsama durumunun ortadan kalktığı bu yaklaşım biçimi, sanat imgesini, gerçekliğin kendisine dönüştürmüştür. Bu eser metninde yer alan yapıtlarımda, seçilen nesneye ait görselliğin sanat imgesi yoluyla temsili, geleneksel malzeme ve yöntemlerle üretilen ve insan-nesne ilişkisinde insana dair olan izleri üzerinde taşıyan nesnelerin aurasını ve bu auranın algısını yaratan insani boyutu izleyiciye hissettirme, hatırlatma çabası taşır. Yapıtlarım, nesnelleşen yaşam da insanın kaybettiği, kendisine ait tecrübe ve bu tecrübenin yarattığı belleği hatırlatacak bakışı yakalamayı amaçlamaktadır. Bu bakış aynı zamanda gerçekliğin kaybedilen insani boyutunu yansıtmaktadır.
Özet (Çeviri)
The distancing of the object by the emerging modes of production from itself as a form perceived by its own reality has positioned the object in a form that is generated by the image of the object positioned in an isolated form. The world and the perception of modern man completely surrounded by objects, having taken shape according to the means of production and marketing that define this world, have reached a point where they give meaning to and define objects through images produced by the culture of consumption. The object that becomes tangible through an image that the mass media offer is now experienced as a two-dimensional reality constructed in an artificial reality. The lack of perception of the object through its own reality and through its own existence has changed the past way of perception of the object-human relationship. The relationship of image and reality, and the changing perception of this relationship today have distanced man from his own life experience.For the ordinary object that enters into the realm of art along with readymade, its abstracting from the functions that it brings with as a tool and becoming the material of the artwork carries the effort of capturing again the perception of reality through the art image in addition to bringing a critical approach to the image-reality relationship by the artist who thinks about the object. This approach in which the illusion disappears in the representation of the art image transforms the art image into reality itself. In my artworks that appear in this text, the representation through the art image of the visuality that belongs to the chosen object carries with it the effort to evoke and remind the viewer of the aura and of the human dimension that creates the perception of this aura of the objects that are created with traditional materials and methods and that bear signs related to human in the human-object relationship. My artworks aim at capturing the view that will bring to mind the experience that belongs to man that man has lost in the materialized life and the memory that this experience has created. This view also reflects the lost human-dimension of reality.