Liderlik tiplerinin psikolojik sözleşmeye etkisi ve bu etki üzerine uygulama
The effect of the leadership types to the psychological contrat and an application on this effect
  1. Tez No: 345792
  2. Yazar: İBRAHİM PEKER
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. UFUK DURNA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, Tourism
  6. Anahtar Kelimeler: Psikolojik Sözleşme, Liderlik, Psikolojik Sözleşme İhlali, Psychological Contract, Leadership, Psychological Contract Violatio
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 74
Özet
Bu çalışma liderlik tipleri ile psikolojik sözleşme arasındaki ilişkiyi tespit etmek amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın modeli, tarama modelidir. Çalışmanın evrenini Antalya?da faaliyet gösteren 5 yıldızlı otelin çalışanları oluşturmaktadır. Otelde 700 kişi çalışmaktadır. Çalışmanın örneklemini otelde çalışan 300 kişi oluşturmaktadır. Çalışanlarla yüz yüze konuşulmuş ve istekleri doğrultusunda analiz yapılmıştır. Verilerin toplanmasında anket yöntemi kullanılmıştır. Anket 4 bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde demografik bilgilere ilişkin bilgilere yer verilmiştir. İkinci bölümde liderlik ölçeği bulunmaktadır. Liderlik ölçeği 7?li likert şeklindedir. Üçüncü bölümde psikolojik sözleşme ihlalleri ölçeği yer almaktadır. Ölçek 5?li likert tipindedir. Dördüncü bölümde ise psikolojik sözleşme düzeyi ölçeği yer almaktadır. Ölçek 5?li likert tipindedir. Ölçekler literatür taraması sonucunda çeşitli kaynaklardan faydalanılarak araştırmacı tarafından oluşturulmuştur. Veri analizinde frekans, yüzde, ortalama gibi tanımlayıcı istatistiklerin yanı sıra ANOVA testi uygulanmıştır. Ayrıca ANOVA testinin uygulanabilir olduğunu tespit etmek amacıyla LEVENE testi uygulanmıştır. Analizlerde SPSS ve EXCEL veri tabanlarından faydalanılmıştır. Araştırma sonucunda cinsiyet ile liderlik, psikolojik sözleşme ihlali ve psikolojik sözleşme düzeyleri arasında anlamlı ilişki bulunmuştur. Analiz sonuçlarına göre erkeklerin yöneticilerine olan güvenleri, işyerine olan bağlılıkları ve inançları kadınlara göre daha yüksek olduğu tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
This study was made to determine the relationship between leadership styles and the psychological contract.The model of research is the screening model. Employees operating in 5-star hotel in Antalya is the scope of the study. 700 people are employed at the hotel. The study sample are 300 people working at the hotel. Spoken face to face with the employees and the analysis was conducted according to the demands. Survey method was used to collect the data. The survey consists of 4 parts. The first section contains information related to demographic information. The second part is the scale of leadership. Leadership in the form of a septet Likert scale. The third section is the scale of psychological contract violations.Scale is the type of quinary Likert. Scales are benefiting from a variety of sources as a result of the literature created by the researcher. Data analysis of the frequency, percentage, ANOVA test was used, as well as descriptive statistics such as the average. ANOVA test was also applied to the Levene test was applied in order to determine. SPSS and Excel databases have been used.As a result of the researchfound a significant relationship between the levels of,gender and leadership, the psychological contract violation and levels of psychological contract.According to the result of the analysis , men?s confidence for the managers,the commitment to workplace and their beliefs is higher than compared to the women?s.