Şehir varlıklarının şehir pazarlamasındaki önemi: Alanya örneği
The importance of city assets in city marketing:Case study of Alanya
  1. Tez No: 345800
  2. Yazar: AYŞE GÖRET ÖZDEMİR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET EMİN İNAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Turizm, İşletme, Tourism, Business Administration
  6. Anahtar Kelimeler: Şehir Pazarlaması, Şehir Varlıkları, Alanya, City Marketing, City Assets, Alanya
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 119
Özet
Küreselleşmeyle birlikte, tüm sektörlerde olduğu gibi turizmde de rekabet hızla artmaktadır. Deniz-kum-güneşe dayalı kitle turizmine olan ilginin azalması, benzer ürünlerin sunulması, turist profilindeki değişmeler nedeniyle, şehirlerin rekabet üstünlüğü sağlamak için pazarlama stratejilerini değiştirmeleri gerekmektedir. Şehirlerin sahip oldukları şehir varlıklarını ve stratejik üstünlüklerini ön plana çıkarmaları rekabet avantajı sağlamaktadır.Bu bağlamda bu tezin amacı, şehir varlıklarının şehir pazarlamasındaki önemini ortaya koymaktır. Bu amaçla, Türk turizmi için önemli şehirlerden olan Alanya uygulama destinasyonu olarak seçilmiştir. Alanya'nın kendine özgü olan ve turistik çekiciliklerini ön plana çıkartacak, uluslararası turizm rekabet ortamında yaratacağı avantajlar tespit edilmeye çalışılmıştır. Milliyet bağlamında Alanya'yı en çok ziyaret eden turist gruplarından olan İskandinav turistlerin doğal, sosyal ve kültürel şehir varlıkları hakkındaki beklentilerini ve algılarını ortaya çıkarmaya yönelik bir çalışma yapılmıştır.Araştırmanın sonucuna göre, turistlerin Alanya'yı ziyaretlerindeki en önemli tercih nedeni deniz-kum-güneştir. Şehir varlıklarının şehir pazarlamasında önemli olduğu ancak uluslararası tanıtımların yetersiz oluşu nedeniyle turistler tarafından algılanmadıkları tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACTWith the globalisation, competition is also growing fast in tourism like the other sectors. Because of decreasing interest to sea-sand-sun based to mass tourism, providing same touristic products and changing tourist profiles, cities should change their marketing strategies to have competitive advantage.In this context purpose of this study is to determine the importance of city assets in city marketing. For this purpose, Alanya, where is one of the most important city in Turkish tourism, has chosen as application field. To bring out touristic attractions forefront, which are the unique, will create advantages in tourism competitive area. To expose expectations and perceptions of Scandinavian tourists, who are one of the most visited tourist groups to Alanya, about natural, social and cultural city assets.According to the results of the study, sea-sand-sun is the most important reason to choose Alanya for holiday. City assets of Alanya are important in city marketing but lack of international advertising, they are not perceived by tourists.