Otel işletmelerinde çalışanların memnuniyet düzeyinin incelenmesi:Lara-Alanya-Kemer-Manavgat-Belek bölgesi örneği
Examination of the satisfaction level of employees at the hotel industry:Case of Lara-Alanya-Kemer-Manavgat-Belek area
- Tez No: 345805
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MUSTAFA GÜLMEZ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Turizm, Tourism
- Anahtar Kelimeler: Çalışan, çalışan memnuniyeti, otel işletmeleri, Employee, Employee Satisfaction, Hotel Industry
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Turizm İşletmeciliği ve Otelcilik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 173
Özet
Son yıllarda büyük gelişimler gösteren ve yoğun bir rekabetin yaşandığı turizm sektöründe, otel işletmelerinin ayakta kalabilmeleri ve rekabet avantajı sağlayabilmeleri, sahip oldukları kaynakları en etkili ve verimli biçimde kullanmalarına bağlıdır. Hizmet sektörü içinde yer alan otel işletmelerinin en önemli ve değişkenliği en fazla olan kaynaklarından birisi çalışanlardır ve çalışanların performansı ve verimi işletmelerin başarısını etkileyen faktörlerin başında gelmektedir. Çalışanların yüksek performans gösterebilmeleri ve verimli bir şekilde çalışabilmeleri ise, onların işlerinden yeterince memnun olmalarına bağlıdır (Toker, 2007).Yapılan araştırmalar, otel işletmelerinin hedef ve amaçlarına ulaşabilmelerinin yeterli sayıda ve kalitede çalışan sayısına ve çalışanların işlerinden memnuniyet düzeylerine bağlı olduğunu ortaya koymuştur. Bu nedenle otel işletmelerinde müşteri memnuniyeti kadar çalışan memnuniyetine de büyük önem vermek gerekmektedir. Otel işletmesi yöneticilerinin işletmenin ve çalışanların amaçlarını bütünleştirerek moral ve motivasyonu artırması ile çalışan memnuniyetinin sağlanması mümkün olabilmektedir.Bu çerçevede çalışmanın amacı; otel işletmelerinde çalışanların genel iş memnuniyet düzeylerini tespit etmek ve memnuniyeti etkileyen faktörleri ortaya koymaktır. Çalışanların kişisel özelliklerinin çalışan memnuniyeti üzerinde anlamlı bir etkisinin olup olmadığı da incelenmiştir. Ayrıca araştırma turizmin başkenti Antalya'nın önemli turizm merkezlerinde yapıldığından bölgesel çalışan memnuniyet düzeyleri karşılaştırılmıştır.E. Spector tarafından geliştirilen iş tatmin ölçeği çalışmanın amacına uygun olarak düzenmiş ve Antalya ili sınırları içinde Kemer, Lara-Kundu, Belek, Side-Manavgat ve Alanya bölgelerinde faaliyet gösteren otel işletmesi çalışanları üzerinde uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen veriler sosyal bilimler için geliştirilmiş bir istatistik paket programı ile analiz edilmiştir. Verilerin değerlendirilmesinde frekans analizi, faktör analizi, t testi, tek yönlü varyans analizi, korelasyon ve regresyon analizlerinden yararlanılmıştır.Çalışma sonucunda otel işletmesi çalışanların iş memnuniyetleri iyi sayılabilecek bir düzeyde olduğu ortaya çıkmıştır. Faktör analizi sonucu, iş arkadaşları, yönetim tarzı, ek imkânlar, işin doğası, terfi, ücret, ödül ve iletişim boyutlarının çalışan memnuniyetinde etkili olduğu tespit edilmiştir. Bu faktörlerden işin doğası boyutu çalışan memnuniyetini en fazla etkileyen faktör olarak belirlenmiştir. Ayrıca Belek bölgesinde çalışanların en yüksek iş memnuniyet düzeyine sahip oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
In tourism sector, which had a fierce competition and showed great development, being afloat and providing competition advantage as hotel industry, depend on using sources they had in the most effective and efficient ways. The most important and variable source of the hotel entities, which is ranked as service industry, is the employee, and the performance and the efficiency of the employees appears in the main factors which affect the success of the entities. Employees? Showing high performance and working in an efficient way depend on being satisfied with their jobs.Conducted researches revealed that reaching goals and purposes of the hotel industry depend on the sufficient number and quality of employees, and their satisfaction level of their jobs. Therefore, in the hotel industry, it is needed to take great note of the employee satisfaction as much as the satisfaction of the customers. It can be possible to provide employee satisfaction by hotel business managers integrating the goals of the entity and the employees, and thus boosting morale and the motivation of the employees.In this context, the aim of the study is to determine the general satisfaction levels of the employees working in hotel industry and to reveal the factors affecting the satisfaction. Whether there is a meaningful effect of demographic properties on employee satisfaction is also researched. Besides, because the study is conducted in important tourism centres of Antalya which is named as the capital city of tourism, the regional employee satisfaction levels are compared.The job satisfaction scale, developed by E. Spector, modified relevant to the aim of the study and implemented on the hotel employees working in the entities operating within the boundaries of Antalya, districts of Kemer, Lara-Kundu, Belek, Side-Manavgat and Alanya. The data obtained from the research analysed with a statistical software package, which is enhanced for social sciences. In the evaluation of the data, frequency analyse, factor analyse, t test, one-way analyse of variance, correlation and regression analyses are used.By the result of the study, it is revealed that the satisfaction of the employees of the hotel industry can be accepted as in a good level. It is determined by the factor analyse that colleagues, management style, additional facilities, nature of the job, promotion, award and communication format is important in employee satisfaction. From these factors, the nature of the job is determined as affecting the satisfaction of the employee the most. Also it is revealed that the employees in Belek district, have the most job satisfaction level.