Çalışma hayatında örgütsel performansın ödüllendirilmesi ve vaka'a analizi
Being rewarded of organizational performance and analysis in professional life
  1. Tez No: 345813
  2. Yazar: SENEM GELBAL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SUAT UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri, Labour Economics and Industrial Relations
  6. Anahtar Kelimeler: Performans Yönetimi, Ödül Sitemi, Motivasyon, Performance Manangment, Reward System, Motivation
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Çalışma Ekonomisi ve Endüstri İlişkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 136
Özet
Günümüzde yaşanan sosyal, ekonomik, toplumsal alanlardaki değişimler; birey ve toplum yaşantısını büyük ölçüde etkilemekte ve işletmeler için rekabeti zorlaştırmaktadır. Buna bağlı olarak günümüzde işletmeler, yaşanan gelişmelere uyum sağlayıp başarı ivmelerini en üst düzeye çekebilmek için insan kaynağını fazlasıyla önemsemektedir. İşletmelerde özellikle eğitim geliştirme, performans yönetimi, kariyer planlamaları gibi birçok fonksiyon önceki dönemlere göre daha önemli hale gelmiştir. Bu noktada rakiplerle aradaki farkı azaltmak adına işletmeler iç süreçlerinden başlayarak iyileştirme ve geliştirme yapmaktadır. En değerli kaynağın insan olması unsurundan yola çıkarak bir işletme de performans değerlendirmesi sisteminin varlığı ve doğru uygulanıyor oluşu işletmenin diğer fonksiyonlarının da sistemli çalışmasına öncü olacaktır. Bu çalışmada, insan kaynakları yönetimi kavramı, fonksiyonları ve bu fonksiyonlar içerisinde en önemlilerinden biri olan performans değerlendirme sistemi ve ödüllendirme sistemleri, literatürse anlamda incelenmiştir. Performans değerlendirme sistemi ve ödüllendirme sistemi incelenirken, ek olarak uygulamada, iki ayrı işletmenin performans değerlendirme sistemleri ele alınarak konu daha somut ve anlaşılır hale getirilmiştir.
Özet (Çeviri)
At present social and ecenomical changes effect personel and social life and makes competition hard for corporations. According to this corporations give much importance to human resources for gaining success. Recently training, performance managing, careerplanning have become more important for corporations. Corporations have been trying to improve their business in order to catch their rivals. The Existance of performance assessment in corporation and appliying it properly makes other functions of corporation work systematically. İn this resarch human managing, its functions, performance assessment system, rewarding systems have been studied literaturally.When performance assessment system and rewarding system are examined, two different corporations compared and it has become more specific and understandable.