Faşizm ve medya: Haber metinlerinde faşizan söylem
Fascism and the press: Fascistic discourse in newspaper texts
- Tez No: 345948
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET ARI
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kamu Yönetimi, Siyasal Bilimler, İletişim Bilimleri, Public Administration, Political Science, Communication Sciences
- Anahtar Kelimeler: Faşizm, Faşizan Söylem, Haber Metinleri, Öteki, Nefret Söylemi, Fascism, Fascistic Discourse, Newspaper Texts, the Other, Discourse of Hatred
- Yıl: 2011
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Abant İzzet Baysal Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kamu Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Siyaset Bilimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 147
Özet
Bu çalışma, gündelik hayatta yeniden üretilen faşizan söylemlerin kültürel, toplumsal, siyasal yapılara nasıl yansıdığı üzerinde durmaktadır. Çalışmada, haber metinlerinde üretilen faşizan söylemler aracılığıyla, insanların bakış açıları ve değer yargılarının nasıl yeniden biçimlendirildiği gösterilerek, bu durumun toplum içinde yol açtığı kutuplaşmalar açıklanmaya çalışılmıştır.Birinci bölümde ?faşizm? kavramı ayrıntılı olarak ele alınmış olup; milliyetçilik, ırkçılık ve faşizm arasındaki ilişki incelenmiştir. Özellikle Almanya, İspanya ve İtalya yakın dönem örnekleri temel alınarak, faşizmin yakın tarihi tanımlanmaya çalışılmıştır. Buna bağlı olarak faşizmin ne tip özelliklere sahip olduğu, ne şekilde yayılmaya müsait bir ideolojik yapıya dönüştüğü ve hangi koşulların faşizme zemin hazırladığı gibi sorulara cevap aranmıştır.İkinci bölümde ise faşizan söylem, faşizan düşünce ve bir ideoloji olarak faşizmin gündelik hayatta yeniden üretimi ve öteki kavramı ile ilgili tespitlere yer verilmiştir. Bununla birlikte ideoloji ve medya ilişkisine değinilerek haber metinlerinin yapısal özellikleri açıklanmış; haber metinleri üzerinde söylem analizi yöntemine dair kuramsal bir çerçeve çizilmiştir.Üçüncü bölümde ise haberlerin kurulması, haberlerde toplumsal gerçekliğin yaratılması ve haber metinlerinde yeniden üretilen faşizan söylemler ayrıntılı olarak incelenmiştir. İncelemede gazetelerin ilk sayfaları, ağırlıklı olarak da manşetler esas alınmıştır. Bu doğrultuda, gazetelerin faşizan söyleme dair taşıdıkları ortak özellikler, faşizan söylem ve politik tavırları arasındaki ilişki ve genel olarak medyanın faşizan söyleme dair yatkınlığının sebepleri ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study dwells on the ways that fascistic discourse, reproduced in daily life, is reflected on cultural, social and political structures. This study, by demonstrating how people?s standpoints and value judgments are reshaped through the fascistic discourse produced in newspaper texts, aims to explain the polarizations that this situation leads to within the society.In the first chapter, the concept of ?fascism? being addressed in detail, the relationship among nationalism, racism and fascism will be discussed. Based, in particular, on the Germany, Spain and Italy cases of the recent era, it is aimed to explain the recent history of fascism. In parallel to this, answers to such questions as ?what kind of qualities fascism bears?, ?how it has evolved into an ideological structure which is prone to become widespread? and ?which conditions lay the groundwork for fascism? will also be sought in this chapter.In the second chapter, findings about the reproduction of fascistic discourse, fascist thought and fascism as an ideology in daily life and the concept of ?the other? are included. In addition to this, the relationship between ideology and the press will be touched upon and structural qualities of newspaper texts will be explained, and a theoretical framework regarding the method of discourse analysis in newspaper texts will be drawn.In the third chapter, organization of the news, creation of social reality in the news and fascistic discourse reproduced in newspaper texts will be analyzed in detail. In this analysis, first pages of newspapers, and mainly headings will be taken as basis. Accordingly, the characteristics that newspapers have in common in terms of fascistic discourse, the relationship between their fascistic discourse and political attitude and the reasons underlying the press? tendency towards fascistic discourse in general will be presented.