Kırsal yerleşim düzenlemesi açısından dağlık Kilikia/ Isauria bölgesindeki Işıkkale antik yerleşimi
In this master thesis ancient rural settlement Işıkkale, in the rough Cilician and Isaurian region
- Tez No: 345994
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. ÜMİT AYDINOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Arkeoloji, Archeology
- Anahtar Kelimeler: Çiftlik, kırsal yerleĢim düzenlemesi, Dağlık Kilikia, zeytinyağı, Ģarap, mezar, kilise, Hellenistik, Roma Geç Antik
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mersin Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Arkeoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 207
Özet
Kırsal Yerleşim Düzenlemesi Açısından Dağlık Kilikia / Isauria Bölgesindeki Işıkkale Antik Yerleşimi? başlıklı Yüksek Lisans Tez çalışmasında Dağlık Kilikia/Isauria Bölgesi sınırlarında yer alan günümüzde ise Mersin ili Silifke ilçe sınırlarında bulunan Işıkkale antik yerleşimi ele alınacaktır. Burası Korasion?un (Susanoğlu) yaklaşık 8 kilometre kuzeybatısında yer almaktadır. Işıkkale?de Hellenistik Dönemden başlayan ve Geç Antik Dönemde de devam eden yerleşim sürecinin kanıtları bulunmaktadır. Yerleşim tarım alanları ve içerisindeki yapılarla birlikte yaklaşık olarak 8 ha alana yayılmıştır ve çok sayıda yapıya ait kalıntıya sahiptir. Yerleşimin doğu alanında kuleli bir çiftlik evi, çok sayıda atölye, üretim donanımları, Hellenistik Kule ve kilise bulunmaktadır. Yerleşimde gerçekleştirilen incelemelerde farklı dönemlerde yapılmış ve kullanılmış yapıların tespit edilmesi, yerleşimin dönemler boyunca sürekli iskan gördüğünü ve özellikle 5-6 yüzyıllarda oldukça büyüdüğünü, geliştiğini ve kırsal karakterini tam olarak yansıttığını ortaya çıkarmıştır. Yerleşimin Geç Antik dönem kırsal karakterini doğu alanda tespit edilen atölyeler, üretim donanımları yansıtmaktadır ve bunlar yerleşimdeki zeytinyağı üretimine işaret etmesi açısından önemlidirler. Işıkkale antik yerleşiminde tespit edilen yapıların dağılımları ve birbirleri ile olan ilişkileri dikkate alındığında bir yerleşim planlamasından söz etmek mümkündür. Bu planlama caddeyi, sokakları içermesinin yanı sıra kamu yapısı olan kilisenin, üretim mekanı atölyelerin ve mezarların cadde boyunca yerleştirilmesi gibi özellikleri kapsar. Bu durum aynı zamanda kırsal yerleşimdeki kentsel özellikleri göstermesi açısından da önemlidir.
Özet (Çeviri)
In this Master thesis ancient rural settlement Işıkkale, in the Rough Cilician and Isaurian region, will be discussed in terms of the ancient regional rural settlements pattern. Işıkkale is located approximately 8 kilometers northwest Korasion (Susanoğlu). The first settlement began in the Hellenistic period and the archaeological evidencies are point of the ongoing resettlement process to Late Antiquity. With agricultural areas and residential buildings spread over approximately 8 ha and has a large number of remains of the structure. Tower in the east of the settlement of a farmhouse, a large number of workshops, production equipment, Hellenistic tower and the church. Işıkkale has a tower having polygonal masonry in the Hellenistic period and in the Roman period the settlement continued settled and new structures of this period were added. Işıkkale developed in the Late Antiquity. During this period, olive oil production building, churches and many houses were added to the settlement. The settlement in the 5th and 6th A.D. continuous quite grown, evolved and revealed that fully reflects the character ıf the rural settlement. Particulary tower having polygonal masonry and located near the equipment for agricultural production support this view. Also east of the settlement identified in Late Antiquity with workshops. Production equipments which reflect the terms of the settlement are important to point to the production of olive oil. Işıkkale ancient settlement pattern and the relations between the detected structures are taken into account it is possible to mention a residential planning. This planning streets, public buildings, as well as inclusion of the church, the production features such as attractions include wırkshops and tombs placed along the street. This is also important in terms of showing rural settlements of urban amenities. Kewords: Farms, Rural settlements, Rough Kilikia, olive olive, wine, tomb, cuhrch, Hellenistic, Rome, Late Antiquity.