Ülke kredi notundaki değişikliğin CDS primleri üzerindeki yayılma etkisine yönelik bir araştırma
A research for spillover effect of sovereign credit ratings news on CDS spreads
- Tez No: 345998
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. EKİN TOKAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Kredi Temerrüt Takası, Kredi Değerlendirme Kuruluşları, Event Analizi, Yayılma Etkisi, Aktarma Kanalı, Risk İştahı, Credit Derivatives Swaps, Credit Rating Agency, Event Analysis, Spillover Effect, Transmission Channel, Risk Appetite
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: TOBB Ekonomi ve Teknoloji Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 67
Özet
Küresel finans piyasalarının ardından reel ekonomiyi de etkileyen 2008 finansal kriz yatırımcıların algısını değiştirmiştir. Krizin oluşmasında ve derinleşmesinde türev ürünlerin etkisinin önemli olduğu düşünüldüğünden, öncelikli olarak türev piyasalarda algı değişikliği olması beklenmektedir. Bu nedenle bu çalışmada, kredi olaylarının türev ürün olan CDS primleri üzerindeki etkisi ve aktarma kanalları kriz öncesi ve sonrası dönem olarak incelenmiştir. Yatırımcıların artan risk iştahı nedeniyle kriz öncesi dönemde CDS primlerinin kredi olaylarına tepki vermediği görülmüştür. Diğer taraftan kriz sonrası dönemde risk iştahı seviyesindeki azalmayla birlikte CDS primlerinin kredi olaylarına anlamlı tepkiler verdiği sonucuna ulaşılmıştır. Ayrıca, olaysız ülke CDS primlerinin özellikle kriz sonrası dönemde olayın gerçekleştiği ülke ve olaysız ülke kredi derecelerinden etkilendiği kanıtlanmıştır. Yayılma etkisinin aynı ticaret bloku üyesi olma parametresiyle aktarıldığı görülmüştür. Ayrıca, Avrupa borç krizini de kapsayan kriz sonrası dönemde negatif kredi olaylarının etkisinin gelişmiş ülke parametresiyle aktarıldığı gözlenmiştir. Kriz sonrası CDS primlerinin kredi olaylarına verdiği tepkilerdeki değişikliğin, Kredi Değerlendirme Kuruluşlarının kriz öncesi dönemde bozulan itibarlarını düzeltmek için daha ihtiyatlı not vermeleri ve risk iştahındaki azalmayla ilgili olduğu düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The financial crisis in 2008 affected following the global financial markets the real economy and has changed the perception of investors. Since it is thought that the impact of the derivative products is important in the beginning and deepening the crisis, primarily in derivative markets is expected to be a change in perception. Therefore, in this study, the effects of credit events on CDS, derivative product, spreads and transfer channels were examined in the period before and after the crisis. It is achieved that due to rising risk appetite of investors CDS spreads showed no reaction to the credit events in the pre-crisis period. On the other hand, it is concluded that with a significant decrease in the level of risk appetite CDS spreads responded significantly to the credit events in the post-crisis period. In addition, it was proven that CDS spreads were affected by sovereign credit ratings of both event and nonevent country particularly in the post-crisis period. It was seen that spillover effect transferred with the parameter of trade bloc. Moreover, it was observed that the effect of negative credit events transferred with the parameter of developed country in the post-crisis period including the European debt crisis. It is thought that the alteration of CDS spreads? responses to credit events in the post-crisis are related to a decrease in risk appetite of the investors and Credit Rating Agencies giving more prudent to fix the reputation deteriorating in the pre-crisis period.