Ülke kredi derecelendirme notlarının finansal piyasalar üzerine etkisi ve Borsa İstanbul 100 Endeksi üzerine bir uygulama
The effect of the sovereign credit rating changes on financial markets and an analysis on İstanbul Stock Exchange 100 Index
  1. Tez No: 359900
  2. Yazar: SERKAN HARMANCI
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERDİNÇ ALTAY
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ekonomi, Economics
  6. Anahtar Kelimeler: Kredi derecelendirme kuruluşları, ülke kredi derecelendirme notları, S&P, Fitch, Moody's, not artırımı, not indirimi, BİST 100 Endeksi, olay analizi, Credit rating agencies, sovereign ratings, İstanbul Stock Exchange 100 Index, event study
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Para Sermaye Piyasaları ve Finansal Kurumlar Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 149
Özet
Bu tez çalışmasında, uluslararası alanda faaliyet gösteren başlıca derecelendirme kuruluşları Standart & Poor's, Moody's ve Fitch' in Türkiye' ye vermiş oldukları tüm ülke derecelendirme notlarının Borsa İstanbul 100 Endeksi üzerindeki etkisi incelenmiştir. Çalışmada, 1992-2012 yılları arasındaki Türkiye' nin ülke kredi derecelendirme notları kullanılmıştır. 42 adet ülke derecelendirme notu ve 27 adet görünüm bildirimi olmak üzere toplam 69 olay tanımlanmıştır. Olay günü, olay öncesi ve olay sonrası dönemde BIST 100 endeksi anormal getiri oranlarında herhangi bir farklılık olup olmadığı olay analizi methodu ile değerlendirilmiştir. Çalışmanın sonrasında ülke derecelendirme notunun artırıldığı dönemde istatistiksel olarak anlamlı pozitif getirilerin ortaya çıktığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
In this study, the effects of the Turkey' s sovereign ratings on Istanbul Stock Exchange 100 Index, that have been released by the authorities which operating in the international area such as Standard&Poor's, Moody's and Fitch, has been analysed. In this study, Turkey' s sovereign ratings between 1992-2012 are used. Including 42 sovereign ratings and 27 outlooks, totally 69 events have been identified. ISE 100 index abnormal returns are analysed by using event study method for the event day, pre-event and post-event period. As a conclusion of the study, it is seen that statistically significant positive returns have been occured in the period of the sovereign rating upgrading.