Fetihten Osmanlı dönemine kadar Tokat şehri anıtları (2 cilt)
Pre-Ottoman buildings and mouments of Tokat
  1. Tez No: 34601
  2. Yazar: BEHİYE IŞIK AKSULU
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. NİHAL ÇETİNTÜRK
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Tokat, Anıt, Rölöve, Analiz j.RestitUsyon, Restorasyon
  7. Yıl: 1994
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Gazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 611
Özet
FETİHTEN OSMANLI DÖNEMİNE KADAR TOKAT ŞEHRİ ANITLARI (Doktora Tezi) Behiye Işık AKSULU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Mayıs 1994 ÖZ Tez, Tokat'ın Türkler tarafından feth edilmesi ile Osmanlı hâkimiyetine kadar geçen sürede biçimlenen tarihi kentsel mekânı iie bu mekânda yer alan ve halen ayakta kalmış anıtların incelenip değerlendirilmesi ile bilimsel veri tabanı oluşturmayı, bu veri tabanının Koruma ve Res torasyon kararlarını belirleyici katkıda bulunmasını amaç lamaktadır. Dört bölümden oluşan çalışmanın İlk bölümü olan giriş kısmında, amaç, kapsam ve izlenen yöntem verilmekte, ikinci bölümde, Tokat şehrinin konumu, tarihi ve fiziki gelişimi ile koruma sorunları incelenmektedir. Üçüncü bölümde rölöve çizimlerine dayalı anıtların ayrın tılı analizleri verilerek, yapının verileri ve belgeler değerlendirilerek restitüsyonları hazırlanmıştır. Resti- tüsyon ile asli halleri ortaya konulan eserlerin, mimarlık tarihi bakımından da doğru değerlendirilmeleri sağlan mıştır. Dördüncü ve son bölümde, tipolojik bir çalışmayı takiben Tokat şehri ve anıtları değerlendirilmektedir. Bilim kodu : 6010401
Özet (Çeviri)
II PRE-OTTOMAN BUILDINGS AND MONUMENTS OF TOKAT (Ph.D. Thesis) Behiye Işık AKSULU GAZİ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY May 1994 ABSTRACT This study analyses and evaluates the historical spatial structure and monuments, which has been developed in the period after the conquest of Tokat by Turks. till the Ottoman times, aiming to found a scientific data base which could contribute the conservation and restoration decisions of Tokat. The thesis consist of four sections. The first section covers the objective, scope and the technique employed through out the study. In the second section, the location of Tokat, its physical and historical development and conservation problems has been highlighted. In the third section, for the buildings which are subject to the study, their construction data and documents are evaluated, supported with measured surveys, and restitution approaches are prepared. Hence, the buildings are also evaluated appropreately, from the point of architecture of history through restitution. In the forth and last section, following a typologic study Tokat and its monuments has been evaluated. Scientific code : 6010401 Key words : Tokat, Monument, Measured Survey, Analysis, Restitusion, Restoration Page number : 709 Supervisor : Associe Prof. Dr. E. Nihal Çetintürk