İç Anadolu bölgesi staphylininae (Coleoptera:Staphylinidae) altfamilyası üzerinde sistematik çalışmalar
Systematic studies on the subfamily staphylininae (Coleoptera:Staphylinidae) of Central Anatolian region
- Tez No: 346042
- Danışmanlar: DOÇ. DR. OSMAN SERT
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Biyoloji, Zooloji, Biology, Zoology
- Anahtar Kelimeler: Staphylininae, Staphylinidae, Coleoptera, İç Anadolu Bölgesi, Erkek genital yapı, Dişi genital yapı, Faunistik, Ekolojik, Staphylininae, Staphylinidae, Coleoptera, Central Anatolian Region, Male genital structure, Female genital structure, Faunistic, Ecologic
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Hacettepe Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 444
Özet
Bu çalışmada İç Anadolu Bölgesi?nde yayılış gösteren Staphylininae (Coleoptera: Staphylinidae) altfamilyasına ait türler tespit edilmiştir. Tez materyalini arazi çalışmalarından toplanan örnekler ile kolleksiyonda bulunan örnekler oluşturmaktadır. Tür seviyesinde 87, cins seviyesinde de üç olmak üzere toplamda 90 türün, erkek ve dişi genital segment yapıları ile erkek genital organ yapıları çizilmiş, genel betimlemeleri yapılmıştır. Bu türlerden Erichsonius cinerascens, Philonthus frigidus ve Rabigus pullus?un daha önce Türkiye?de dağılım gösterdiği bildirilmiş olup ilk defa bu çalışma ile ayrıntılı toplanma kaydı verilmektedir. Velleiopsis marginiventris türünün erkek ve dişi genital segment yapıları ile erkek organ yapısı ise ilk defa ele alınmıştır. Philonthus danicus, Philonthus sanguinolentus ve Tasgius minax türleri ise Türkiye faunası için yeni kayıt olma özelliği taşımaktadır. Elde edilen veriler doğrultusunda örnekler karşılaştırılmış, sistematik ve taksonomik olarak değerlendirilmiş, faunistik ve ekolojik olarak tartışılmıştır.
Özet (Çeviri)
In this study, the distribution of the species belonging to the subfamily Staphylininae (Coleoptera: Staphylinidae) in Central Anatolian Region were determined. Thesis material was composed of specimens collected from field studies and also specimens from the collection. Male and female genital segment and male genital organ structures of totally 90 species were drawn and described; while 87 of them were identified on species level, three specimens were identified on genus level. Among these, Erichsonius cinerascens, Philonthus frigidus and Rabigus pullus were previously recorded from Turkey, however, with this study detailed localities are given for the first time. Male and female genital segments and male genital organ structure of Velleiopsis marginiventris are discussed for the first time. Philonthus danicus, Philonthus sanguinolentus and Tasgius minax are the first records for the Turkish fauna. Species were compared, evaluated systematically and taxonomically, and also discussed ecologically and faunistically in accordance with the obtained data.