Türkiye florası için endemik olan Silene ruscifolia (Hub.-Mor. et Reese) Hub.-Mor. taksonunun anatomik, morfolojik, palinolojik, karyolojik ve ekolojik özelliklerinin incelenmesi
The study of anatomical, morphological, palynogical, caryological and ecological properties of Silene ruscifolia (Hub.-Mor. et Reese) Hub.-Mor. taxon which is endemic for Turkey
- Tez No: 346176
- Danışmanlar: DOÇ. DR. H.AŞKIN AKPULAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Botanik, Botany
- Anahtar Kelimeler: Silene, anatomi, morfoloji, polen, ekoloji, karyoloji., karyoloji, Silene, anatomy, morphology, polen, ecology, caryology.Keywords: Silene, pollen, caryology
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Cumhuriyet Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 85
Özet
Bu çalışmada Türkiye florası için endemik olan Silene ruscifolia (Hub.- Mor. et Reese) Hub.-Mor. taksonunun anatomik, morfolojik, palinolojik, karyolojik ve ekolojik özellikleri incelendi.Anatomik çalışmalarda kökün dıştan içe doğru periderm, korteks, endodermis, perisıkl ve iletim demetlerinden, gövdenin, kutikula tabakası, epidermis, korteks, sklerenkima halkaları ve iletim demetlerinden, yaprağın ,çiçek sepal ve petalinin kutikula tabakası, alt ve üst epidermis ve mezofil dokusundan oluştuğu belirlendi.Morfolojik çalışmalarda kök 30-130 mm boyunda, 6-22 mm çapında, kazık kök tipinde, gövde dik, silindirik, 46-156 mm boyunda, 20-35 mm çapında, yoğun glandular, puberulous özellikte, gövde yaprakları ovat-kordat, 6-34 x 1-25 mm, yoğun glandular-puberulous özellikte, taban yaprakları oblanseolat-linear, 6-69 x 1-9 mm, yoğun glandular-puberulous özellikte, çiçek monoklin, diklamideik, meyve 9-18 mm boyunda dentisit kapsül, tohum reniform, kahverengi 1,62-2,17 x 1,25-1,67 x 0,75-1,125 mm boyutlarında olarak tespit edildi.Polenler periporat tipte, prolate-spheroidal şekilli (A/B=1,03), Uzun ekseni (A) 31,18 ?m, Kısa ekseni (B) 30,14 ?m. Polen strüktürü tektat, ornemantasyon microechinate-perforate, Por sayısı 24-34, por uzunluğu (Plg) 4,95 m, por genişliği (Plt) 4,18 m, porlar arası uzaklık 5,34 ?m, ortalama eksin kalınlığı 2,23 m dir.Karyolojik çalışmalarda türün kromozom sayısı 2n=24 olarak belirlendi. Ekolojik çalışmalarda türün Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü yerlerde hafif alkali, killi-tınlı topraklarda yetiştiği, türü tehdit eden en önemli antropolojik etkinin aşırı otlatma olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
In this study; anatomical, morphological, palynological, caryological and ecological properties of Silene ruscifolia (Hub.- Mor. Et Reese) Hub.-Mor. taxon which is endemic for Turkey was examined.In anatomical studies; it is determined that the root is formed by periderm, cortex, endodermis, perisycle tissues and vascular system from outside to inside, the stem is formed by cuticula layer, epidermis tissue, cortex tissue, sclerenchymatical rings and vascular system, the leaf, the sepal and petal of flowers are formed by cuticula layer, epidermis tissue which is at the bottom and the upper surface of the leaf and mesophyl tissue.In morphological studies; it is determined that the lenght of root 30-130 mm and the diameter of root 6-22 mm , the type of root taproot, the stem erect, cylindric,the lenght of stem 46-156 mm and the diameter of stem 20-35 mm, intensive glandular puberulous, cauline leaves ovat-cordat, 6-34 x 1-25 mm, intensive glandular puberulous, bazal leaves oblanceolat-linear, 6-69 x 1-9 mm, intensive glandular puberulous, the flower monoclin, diclamideic, fruit 9-18 mm, denticid capsula, seeds reniphorm, brown, at size of 1,62-2,17 x 1,25-1,67 x 0,75-1,125 mm.Pollen periporate, prolate-spherical (A/B=1,03), long axis of polen ( A ) 31,18 ?m, short axis of polen ( B ) 30,14 ?m, structure tektat, ornamentation microechinat-perphorate, number of pores 24-34, the length of pore ( Plg ) 4,95 m, the width of pore ( Plt ) 4,18 ?m, distance between pores 5,34 ?m, the width of ecsin 2,23 m on the average.In caryological studies; it is determined that the chromosome number of the species 2n=24. In ecological studies; it is determined that the species grows in the areas that the climate of Mediterranean is dominant and on the soils that clay-loam that the pH is slightly alkaline, overgrazing is the most important antropologic factor for the species.