Hadamard matrislerin sayısal bölgesi
Numerical range of Hadamard matrices
- Tez No: 346209
- Danışmanlar: DOÇ. DR. AHMET İPEK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Matematik, Mathematics
- Anahtar Kelimeler: Hadamard Matrisler, Matrislerin Sayısal Bölgesi, Hadamard Matrislerin Sayısal Bölgesi, Hadamard Matrices, Numerical Range of Matrices, Numerical Range of Hadamard Matrices
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Matematik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Tez, materyal ve yöntem olmak üzere iki kısımdan oluşmaktadır. Tezin materyal kısmında, matrisler için ?özdeğer? ve ?özvektör? kavramları tanımlanmakta, bu kavramlar bazı teorem, sonuç ve örneklerle pekiştirilmektedir. Karesel matrisler için sayısal bölge ve genelleştirilmiş hali k-sayısal bölge, q-sayısal bölge, c-sayısal bölge, C-sayısal bölge kavramları tanımlanmakta ve bazı özellikleri verilmektedir. Ayrıca Hadamard matrisler, Hadamard matrislerin kuruluşları, Hadamard matrislerin özellikleri ve denklikleri incelenmektedir. Tezin yöntem kısmında bazı Hadamard matrislerin klasik sayısal bölgeleri, herhangi bir tipindeki Hadamard matrisin k-sayısal bölgesi ve q-sayısal bölgesi elde edilmektedir.
Özet (Çeviri)
Thesis is consisted of two parts which are named as material and method. In the material part of thesis, the eigenvalue and eigenvector consepts for matrises are defined and these consepts are reinforced with some theorems, results and examples. The numerical range for the square matrices and its generalized forms; the k-numerical range, the q numerical range, the c-numerical range, the C-numerical range consepts are defined, and their properties are given. Also Hadamard matrises, constractions of Hadamard matrices, some properties of Hadamard matrices, and equivalence of Hadamard matrices are examined. In the method part of thesis , the classical numerical ranges of some Hadamard matrices, the k-numerical range and the q-numerical range of any Hadamard matrices are obtained.