Yeni tip asimetrik Schiff bazları ve Cu(II) ve Fe(III) komplekslerinin sentezi ve karakterizasyonu
Synthesis and characterizasyon of new type asymmetric Schiff bases and Cu(II) and Fe(III) transition metal
- Tez No: 346219
- Danışmanlar: DOÇ. DR. CAHİT DEMETGÜL
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya, Chemistry
- Anahtar Kelimeler: 2-aminobenzilamin, Metal Kompleksleri, Schiff Bazı, 2-aminobenzlyamin, Metal Complex, Schiff Base
- Yıl: 2013
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Mustafa Kemal Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 73
Özet
Bu çalışmada, [N-Nı-bis-(2-hidrokso-1-naftaldimin)-2-aminobenzilamin] (H2L1) ve [N- (1-hidrokso-2-asetonafton)-2-aminobenzilamin] (HL2) ile kondenzasyon reaksiyonu sonucu üç ve dört dişli asimetrik Schiff bazları sentezlenmiştir. Ligandların yapıları analitik ve spektroskopik (1H-NMR, 13C NMR, LC-MS, FT-IR) yöntemlerle aydınlatılmıştır. Schiff Bazlarının Cu2+ ve Fe3+ metal kompleksleri sentezlenmiş ve magnetik süsseptibilite, FT-IR, UV-Vis ve AAS ile karakterize edilmiştir. Sonuçlar, metal iyonlarının Schiff bazlarına fenolik oksijen ve azometin azotu üzerinden bağlandığını göstermiştir. Elde edilen sonuçlara göre deneysel ve teorik sonuçların birbirleriyle uyum içinde oldukları bulunmuştur. Schiff bazları ve metal kompleksleri LiClO4/ MeCN destek elektrolit ortamında -2/2 V aralığında Pt levha çalışma elektrodu kullanılarak 3 elektrot sisteminde Ag/AgCl referans elektroda karşı atmosfer ortamında CHI604E model cihaz ile ektrokimyasal davranışları incelenmiştir. Elektrokimyasal çalışmalar sonucunda ligandların ve metal komplekslerin elektroaktif olduğu gözlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, asymmetric tridentate and tetradentate were synthesized by condensation reaction of 2-aminobenzylamine with 2-hydroxy-1-naphthaldehyde (H2L1) and 1- hydroxy-2-acetonafton (HL2). The structure of ligands have been investigated by analytical and spectroscopic (1H-NMR, 13C NMR, LC-MS, FT-IR) methods. Schiff base complexes with copper(II) and iron(III) have been prepared and characterized by magnetic susceptibility, FT-IR, UV-Vis. and Atomic Absorption Spectroscopy (AAS). The results suggested that the Schiff bases are coordinated to the metal ions through the phenolic oxygens and azomethine nitrogen to give mononuclear complexes. According to obtained results it was found that experimental and therotical results are in agreement with each other. The electrochemical behaviors of Schiff bases and their metal complexes have been investigated by Cyclic voltammetry. Cyclic voltammetry studies were carried out in a conventional three electrode set up, open to the atmosphere, by using CHI604E model electrochemical analyzer. For this aim, 0.01 g sample was dissolved in 50 mL 0.15 M LiClO4/MeCN, The counter and working electrodes were a platinum foil with 2 cm2 surface area and Ag/AgClelectrode was used as the reference. Cyclic voltammogram was recorded at a scan rate 50 mV/s.