Ankara ili tıbbi atıklarının mevcut bertarafı, bertarafta oluşan problemler ve çözüm önerileri
Disposal of Ankara's medical wastes, its problem and solution proposals
- Tez No: 125970
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MAHMUT ÖZBAY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Çevre Mühendisliği, Environmental Engineering
- Anahtar Kelimeler: Tıbbi Atık, Tıbbi Atık Bertarafı, Ankara-Çadırtepe Düzenli Depolama Alanı, Medical Waste, Disposal of Medical Waste, Ankara- Çadırtepe Land Disposal Area
- Yıl: 2002
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Çevre Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 117
Özet
ANKARA İLİ TIBBİ ATIKLARININ MEVCUT BERTARAFI, BERTARAFTA OLUŞAN PROBLEMLER VE ÇÖZÜM ÖNERİLERİ (Yüksek Lisans Tezi) İlke Bezen AYDOĞDU GAZİ ÜNİVERSİTESİ FEN BİLİMLERİ ENSTİTÜSÜ Eylül 2002 ÖZET Tıbbi atıklar özelliklerinden ve içindeki tehlikeli kimyasal ve radyoaktif maddelerden dolayı halk ve çevre sağlığı için diğer atıklardan daha büyük risklere sahiptirler. Bu ters etkilerin giderilmesi için bertaraf edilmeleri şarttır. Dünyada çeşitli tıbbi atık bertaraf metotları kullanılmaktadır. Türkiye'de yaklaşık olarak üretilen 7,6 milyon ton/yıl tıbbi atığın bertaraf ında genellikle düzenli depolama kullanılmaktadır. Ankara'nın tıbbi atıkları Çadırtepe Düzenli Depolama Alanı'nda bertaraf edilmektedir. Alan incelenerek çeşitli problemler bulunmuştur. Tıbbi atık torbalan araziye boşaltılırken ezilmekte ve patlamaktadır. Torbalar araç içinde sıkışmamalıdır. Araçlar tesisin bütünlüğünü korumalıdır. Lagünlerde biriken süzüntü suyu uzaklaştırılmalıdır. Atık torbalarının üzerine kireç ve klinoptilolit dökülmektedir. Ara tabakalar mevcut değildir. Torbaların örtülmesinin günlük ve düzenli yapılması gerekir. Araçların temizliği çeşitli sistemlerle sağlanmalıdır. Bilim Kodu: 625
Özet (Çeviri)
DISPOSAL OF ANKARA'S MEDICAL WASTES, ITS PROBLEMS AND SOLUTION PROPOSALS (M.Sc. Thesis) İlke Bezen AYDO?DU GAZÎ UNIVERSITY INSTITUTE OF SCIENCE AND TECHNOLOGY September 2002 ABSTRACT Medical wastes have a higher risks for public and environmental health than any other type of waste due to their properties and including perilous chemical and radioactive substances. They must be disposed of for removing their adverse effects. Various disposal methods of medical wastes are used at the world. Disposal of 7,6 million ton/year medical wastes which are approximately produced at the year are generally used land disposal at Turkey. Medical wastes of Ankara are disposed of Çadırtepe Land Disposal Area. Various problems have been found when the area was examined. Bags of medical wastes are squashed and cracked while they are voided to the area. Bags must not squeezed at the vehicle. Vehicles must protect the integrity of the area. Filtered water which gather at the lagoons must be removed. Lime and clinoptiiolit are spilt over the bags of medical wastes. There are not any distance layers. The coverage of bags must be done daily and regular. Cleanliness of the vehicle must be provide with various systems. Science Code: 625