In vivo olarak yetiştirilen Lycopersicum esculentum Mill. cv. invictus çeşidinde nikel (Ni), kadmiyum (Cd), bakır (Cu) ağır metal uygulamalarının genotoksik ve enzimatik düzeyde etkilerinin araştırılması
Genotoxic and enzymatic effects of nickel (Ni), cadmium (Cd), copper (Cu) heavy metals on in vivo growth Lycopersicum esculentum Mill. cv. invictus varieties
  1. Tez No: 346358
  2. Yazar: GÜLRU YÜCEL
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. CÜNEYT AKI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Biyoloji, Biology
  6. Anahtar Kelimeler: Lycopersicum esculentum Mill. invictus, kadmiyum, nikel bakır, peroksidaz, protein, genotoksisite, Lycopersicum esculentum Mill. cv. invictus, cadmium, nickel, copper, peroxidase, protein, genotoxicity
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Çanakkale Onsekiz Mart Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Biyoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 80
Özet
Tamamlanan araştırmamızda, ekonomik ve tıbbi anlamda önemi olan, in vivo ortamda yetiştirilen on haftalık Lycopersicum esculentum Mill. cv. invictus fidelerine nikel (10, 20, 30, 40 ppm), kadmiyum (10, 20, 30, 40 ppm), bakır (12.5, 25, 50, 100 ppm) ağır metalleri farklı konsantrasyonlarda sulama suyu ile verilmiştir. Uygulamalar sonucunda bu ağır metallerin genotoksik etkileri kök ucu hücreleri testi, ile total protein ve peroksidaz [EC 1.11.1.7] aktivite değişimleri de spektrofotometrik yöntemler ile saptanmıştır. Fidelerin yaprak ekstraktlarından alınan homojenantlardan yapılan ölçümler sonucunda, total protein değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 100 ppm bakır uygulaması yapılan grupta %57?lik azalma, 10 ppm nikel uygulaması yapılan grupta ise %10,9?luk bir artış meydana geldiği saptanmıştır. Peroksidaz enzim değerleri kontrol grubu ile karşılaştırıldığında 100 ppm bakır uygulaması yapılan grupta %536,03?lük artış, 10 ppm nikel uygulaması yapılan grupta ise %5,96?lık artış meydana geldiği saptanmıştır. Kök ucu hücre testi ile gerçekleştirilen genotoksik etkilerinin incelenmesi sonucunda ağır metal konsantrasyonu artışına bağlı olarak enine bölünme, anafazda kalgın ve düzensiz kromozom dağılımı, metafazda kalgın kromozom ve tabla kayması en sık gözlenen kromozomal anormallikler olarak belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this research, different concentrations of cadmium, nickel, copper heavy metals applied on ten weeks old Lycopersicum esculentum Mill. cv. invictus seedlings which is economical and medical importance with irrigation water that is being growth under in vivo conditions. As a result of heavy metals applications, genotoxic effect of heavy metals measured by root tip cell test. Total protein and peroxidase [EC 1.11.1.7] enzyme activity were determined by spectrophotometrically. Changing of peroxidase activity levels in L. esculentum cv. invictus seedlings, after heavy metals applications were compared with control groups. Depending on applications of heavy metals, total protein decreased as %57 in 100 ppm of copper application and %10.9 increased in 10 ppm nickel application. The highest increase in peroxidase activity was measured as %563.03 in 100ppm copper application and lowest increase was measured as %5.96 in 10 ppm nickel application. As a result of genotoxicity analysis with root tip tests, most frequently chromosomal abnormalities were observed as transverse division, anaphase lagging and irregular distribution of chromosomes in anaphase, metaphase lagging chromosomes, metaphase plate shift.