Biçim dili ile iletişim ekseninde mobilyanın sembolleşmesi ve günümüz mobilyasının sembolleşmesinde rol oynayan sosyolojik ve teknolojik etkenler
Symbolization of furniture on the axis of form language and communication & sociological and technological effects on symbolization of today's furniture
  1. Tez No: 346495
  2. Yazar: IŞIL ÖZÇAM
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. HATİCE ŞEBNEM UZUNARSLAN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Endüstri Ürünleri Tasarımı, İç Mimari ve Dekorasyon, Industrial Design, Interior Design and Decoration
  6. Anahtar Kelimeler: Biçim dili, Sembol, Simge, İletişim, Mobilya Tasarımı, Sosyal Analiz, Teknolojik Boyut, Form Language, Symbol, Sign, Communication, Furniture Design, Social Analysis, Technological Dimension
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Mimar Sinan Güzel Sanatlar Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: İç Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: İç Mimari Tasarım Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 370
Özet
Mobilya, ortaya çıktığı andan itibaren içinde bulunduğu kültürün ve teknik olanakların etkisiyle şekillenmiştir ve biçim dili ile üretildiği döneme, yere, tasarımcısına ve kullanıcısına ait imler taşımaktadır. Zaman içerisinde bu dilin farkına varılması ise mobilyayı, sembollerin bilinçli programlandığı bir iletişim aracına dönüştürmüştür. Günümüzde sanatçı ve tasarımcılar mobilya formunu ideoloji, fikir, duygu veya herhangi bir kavramı iletmek için; toplum düzeni, yaşam koşulları, çevre kirliliği gibi pek çok konu hakkında görüş ve felsefe bildirmek için bir sembol olarak kullanabilmektedir. Bu çalışmada öncelikle sembolleşen mobilya sanatsal ve felsefi boyutta ele alınmış; ortaya bir takım tasarım ve üretim yöntemleri çıkarılmıştır. Ardından mobilyada sembolik biçimlenişin güncel bir analizini yapmak için günümüz sosyo-kültürel, ekonomik ve teknolojik koşulları, toplum dinamikleri, tasarımcı/kullanıcı faktörleri ile birlikte ele alınarak incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
Since the beginning of its existence, furniture had been shaped by culture to which it belongs and technical facilities of its era. By means of its form language, furniture conveys signs of the place and time of manufacture, its designer and user. With the discovery of form language, furniture has been transformed into a communication device where symbols are deliberately programmed. Nowadays artists and designers use the furniture form as a symbol in order to relay ideology, idea, emotion or any kind of concept as well as to put forward their philosophies and miscellaneous views on public order, living standards, environmental pollution etc. In this study, symbolized furniture is firstly handled in respect of artistic and philosophical points of view and a number of design and manufacture methods are set out. Then to make a recent analysis of symbolic shaping in furniture, today's sociocultural, economic and technologic conditions, dynamics of the society and designer/end user factors are examined in many aspects.