Ankaradaki trafik kazalarının klinik araştırılması
Clinical investigation of traffic accidents in Ankara
- Tez No: 34651
- Danışmanlar: DOÇ. DR. M. HALUK ÇELİK
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ulaşım, Transportation
- Anahtar Kelimeler: Trafik kazaları, Traffic accidents
- Yıl: 1994
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Trafik Planlaması ve Uygulaması Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 110
Özet
Dünyada, motorlu karayolu taşıtının icadı yeni bir ölüm nedenini de beraberinde getirmiş ve buna“Trafik Kazası”adı verilmiştir. Bu yeni ölüm ve yaralanma nedeni, dünyada ve ülkemizde önemli bir yer tutmaktadır. Trafik kazalarının önlenmesi veya azaltılması için ülkemizde de çalışmalar yapılmakta; ancak yıllık sonuçlara bakıldığında tedbirlerin istenen düzeyde etkin ve yeterli olmadığı görülmektedir. Bu nedenle, bu sorunun derinine inerek, çok yönlü bir çalışma yapmak ve bu toplumsal hastalığın tüm hastalarını çok yönlü analiz edip, sonra da bilimsel bir senteze varmak gereği doğmuştur.“Ankara' daki Trafik Kazalarının Klinik Araştırması”adını alan bu çalışmanın Türkiye geneli içinde bize bir fikir verebilmesi muhtemeldir. Trafiğin dört ana unsuru“İnsan, Taşıt, Yol-Çevre ve Doğa Koşullarıdır”. İnsan ve taşıt karayolu trafiğinin 'önemli elemanlarıdır. İnsan unsuru trafikte öneli role sahiptir. Belirli sayıdaki örneklerin sonuç genellemesi ise odukça ilginç tabloları ortaya çıkarmıştır; insan psikolojisinin IIkarayolu trafiği Üzerine önemli ölçüde yansıdığı anlaşılmıştır. Ülkemizde daha etkin bir trafik eğitimine gidilmesi zorunlu olmuştur. Mevcut trafik eğitim düzeyi yeterli olmaktan uzaktır. Önemli olan, tehlikeli ortamı oluşturacak koşulları yok etmeye veya tesirsiz hale getirmeye yönelik bir çalışmanın sağlanmasıdır. İnsanı (sürücü, yaya, yolcu, yol emniyeti görevlisi) buna koşullandırmak gerekir. Trafik uyarı j.şaret ve levhaları uygun yer]. ere uygun şekilde konulrnazsa trafik kazalarına neden olmakta ve trafiği tehlikeye sokmaktadır. Buna göre de insanın, taşıtın veya yolun kaza ortamı yaratmaması görüşü ağırlık kazanmaktadır. Bilim kodu: 5001023
Özet (Çeviri)
Invention of motorized vehicles also introduced a new cause of death to the world and named as“Traffic Accident”. This new cause of injury and death holds an important place in the modern world as well as in our country. A great deal, of effort have been spent to prevent or at least to reduce traffic accidents in Turkey. However, the yearly statistics show that effectiveness of the preventive measures are not at the desired levels at all. For this reason there is a great need to study the grass-roots of this deadly problem, analyse the sick persons of this social epidemy and as a result of these studies to reach a scientifical syntesis. This study named as“Clinical Investigation of Traffic Accidents in Ankara”may also give us an over all view of Turkey. Four main elements of traffics are“human, vehicles, road conditions and natural environment”. Human and vehicles are important elements * of road traffic. Human factor is always an important IVelement of all traffics. Result generalization of on certain number of samples show very interesting results, human psychology has been greatly reflected on the road traffic. Current level of traffical education in Turkey is well below the acceptable levels. Therefore the level of traffical education should be increased and made more effective. A study case should be set up to eliminate risky and dangerous sitiuations in traffics. People (drivers, pedestrians, passengers and traffic officer) should be get adapted to these outcomes. Not placing right traffic signs at right places is another cause of the accidents and creates new dangers in traffics. The idea of eliminating the causes of accidents created by people, vehicles or road conditions is becoming widely accepted. Science code: 5001023