Yanan alanların rehabilitasyonu ve yangına dirençli ormanların tesisi projelerinin (YARDOP) değerlendirilmesi: Muğla-Gökova YARDOP örneği
The assesment of rehabilitation of burned areas and the establishment of forest with fire resistant species projects (YARDOP) : A case study in Mugla-Gokova YARDOP
- Tez No: 346789
- Danışmanlar: PROF. DR. ERTUĞRUL BİLGİLİ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
- Anahtar Kelimeler: Orman yangınları, Yangın davranışı, YARDOP, Coğrafi bilgi sistemleri, Yanıcı madde amenajmanı, Forest fires, Fire behavior, YARDOP, GIS, Fuel management
- Yıl: 2014
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 64
Özet
Bu çalışmada, ülkemizin orman yangınlarına hassas bazı bölgelerinde 2008 yılından 2013 yılına kadar gerçekleştirilen 64 adet YARDOP projesi değerlendirilmiştir. Yanıcı madde amenajmanı uygulamalarını içeren projelerin 6 tanesi yangın görmüş, 58 tanesi ise yangın görmemiş fakat yangına hassas bir yapı arz eden alanlarda uygulanmış ve uygulanmaktadır. Projelerde yapılan uygulamalar, Muğla-Gökova YARDOP örnek alanında projenin başlangıç aşamasından sonuç aşamasına kadar geçen 2 yıllık bir süreçte yerinde incelenmiştir. Farklı bitki türleri ile zonlar tesis edilerek, yangın davranışında farklılıklar oluşturmanın amaçlandığı projeler, ormanın yapısında değişimler oluşturmaktadır. Bu amaçla proje alanını oluşturan Muğla ve Karabörtlen Orman İşletme Şefliklerine ait 2000 ve 2011 yılı Orman Amenajman Planları incelenmiş ve proje uygulamalarının Orman Amenajman Planlarındaki yansımaları da incelenmiştir. Proje uygulamaların mevcut orman ekosistemi üzerinde bir takım olumsuz etkiler oluşturduğu ve projelerin arazide uygulanması aşamasında birtakım zorluklarla karşılaşıldığı tespit edilmiştir. Ayrıca projelerin uygulanması sonucu oluşturulan orman yapısı ile proje uygulamaları başladıktan sonra yenilenen Orman Amenajman Planlarının ortaya koyduğu yapı arasında farklılık olduğu da tespit edilmiştir. Sonuçların analiz edilmesi ve sunulmasında Coğrafi Bilgi Sistemleri kullanılmıştır. Çalışmanın ortaya koyacağı sonuçların ülkemiz orman yangınlarıyla mücadele çalışmalarına önemli katkılar sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
In this study, 64 Rehabilitation of Burned Areas and The Establishment of Forest with Fire Resistant Species (YARDOP) projects in fire prone areas from 2008 to 2013, were evaluated. Six of the projects that include fuel treatment activites were implemented in burned and the others in unburned fire sensitive areas. Project applications were monitored within 2 years in selected Muğla-Gökova YARDOP project from the begining to end. The objective of these projects is to increase the physical resistance of forest against fire with suitable less flammable local species. Therefore, this application changes forest structure and the affects of project implementations on Forest Management Plans also investigated. To this end, 2000 and 2011 Forest Management Plans of Gökova and Karabörtlen State Forest Enterprises were examined. The results reveal that these projects have some negative affects on forest ecosystem and there are some challenges for the project implementations on field. In addition, There are some differences between the forest structure revealed forest management plans and the real forest structure after project implementations. Geographical Information Systems (GIS) was used to analyze and present the results. As a conclusion, results obtained from the study were discussed, recommendations were made. This study will not only assesment of the YARDOP projects but also make great contributions to the overall forest fire management activities.