The role of children on family purchase decision-making process
Çocukların aile satın alma karar sürecindeki rolleri
- Tez No: 346813
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. YUSUF CAN ERDEM
- Tez Türü: Doktora
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Aile Satın Alma Karar Aşamaları, Çocuklar, Etki, Tüketici Sosyalleşme Ajanları, Family Purchase Decision Stages, Children, Influence, Consumer Socialization Agents
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme (İngilizce) Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 374
Özet
Geçmiş yıllara kıyasla çocuklar aile satın alma kararlarında hem oldukça kuvvetli bir etkiye hem de belirgin bir şekilde daha fazla satın alma gücüne sahiptirler. Çocuklar birçok tüketici sosyalleşme ajanından aynı anda ve yoğun bir şekilde etkilenmekte ve böylece tüketici olmayı daha hızlı ve daha çabuk öğrenmektedirler. Dolayısıyla, çocukların tüketici sosyalleşme ajanlarının etkisiyle aile satın alma kararlarını nasıl etkilediklerini analiz etmek hem akademisyenler hem de pazarlama stratejistleri için, çocuğun aile tüketimindeki rollerinin sebep ve sonuçlarını anlamak açısından oldukça önemlidir.Bu çalışmada, çocukların aile satın alma karar sürecindeki rollerinin hem çocuklar hem de ebeveynleri tarafından nasıl algılandığı incelenirken, çocukların tüketici olarak sosyalleşmesinde önemli olan ajanlardan özellikle medya ve arkadaş grubu üzerinde yoğunlaşıldı.Araştırma sonuçları dokuz ondört yaş aralığındaki çocukların kıyafet ve cep telefonu gibi birincil tüketici oldukları ürün sınıflarının satın alma kararlarında oldukça önemli bir etkiye sahip olduklarını, çocukların en az etkili oldukları aile satın alma kararının ise araba satın alma kararı olduğunu gösterdi. Çocukların bu süreçte istatistiki olarak en etkili oldukları aşamalar ihtiyaç belirleme? ve ?marka belirleme aşamaları, en az etkili oldukları aşama ise ?harcama miktarını belirleme aşamasıydı. Araştırma aynı zamanda ebeveynlerin, internet ve arkadaş grubunun çocukların satın alma kararları üstündeki etkilerinden çocukların düşündüğü kadar farkında olmadıklarını gösterdi.Araştırmaya katılan ebeveyn ve çocukların demografik özellikleri ile çocukların aile satın alma karar sürecindeki etkileri arasındaki bulguların kuramsal ve yönetimsel açıdan sonuçları detaylandırıldı.
Özet (Çeviri)
Children hold significantly both more buying power and they do exercise quite strong influence on family purchase decisions today as compared to what they did before. They are affected intensively by several consumer socialization agents at the same time, so are learning to be consumers much earlier and much faster than they used to do. Hence, analyzing how children influence family purchase decisions with the effect of consumer socialization agents is quite important for both marketing strategists and scholars to understand the causes and consequences of children?s role in family consumption.In this study, the role of children in family purchase decision process has been analyzed both from the perspective of children and their parents, with a focus on understanding how children are affected by important consumer socialization agents, especially by media and peer groups during this process.The research showed that children through ages nine and fourteen have a major influence on family purchase decisions for product classes that they are the primary consumers such as childs clothing and mobile phone; they have the least influence on family purchase decisions for car. The stages that children have the significant influence on are ?the need recognition and brand determination stages, whereas they have the least influence on how much to spend stage?. This research also showed that children are affected by different sources of communication and their peer groups while taking family purchase decisions. The research findings showed that parents are not aware of the impact of internet and peer groups on childrens purchase decisions as much as children think that they have.The theoretical and the managerial implications of the findings including the correlations among the role of children in family purchase decision process and the demographics of children and parents have been detailed.