Devlet okullarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin okul yöneticilerine uygulanan rotasyon atamalarına ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Pendik ilçesi örneği)
A survey of the opinion of teachers and administrators who have been working in public schools, related to appointment of mandatory changes (rotation) being applied to the school administrators (District of Pendik)
  1. Tez No: 346826
  2. Yazar: İZZET ÇALIŞIR
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Rotasyon, İş Rotasyonu, Okul Yöneticisi, Rotation, Job Rotation, School Administrator
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 213
Özet
Bu araştırmada, devlet okullarında çalışan yönetici ve öğretmenlerin, okul yöneticilerine uygulanan zorunlu yer değişikliği (rotasyon) atamalarına ilişkin görüşlerinin alınması amaçlanmıştır.Araştırmanın örneklemi, İstanbul ili Pendik İlçesinde 2012/2013 yıllarında 50 devlet okulunda görev yapan toplam 205 yönetici ve öğretmendir. Demografik bilgilerin elde edileceği bir bölümü de içeren ve araştırmacı tarafından hazırlanmış Okul Yöneticileri Rotasyonu ile İlgili Görüşler isimli anket kullanılmıştır. Toplanan veriler, bilgisayara kaydedilerek istatistiki çözümler için IBM SPSS Statistics 21 programından yararlanılmıştır. Veriler girildikten sonra; yüzde, frekans hesaplamaları ve tabloları ile Ki-kare (Chi-Square) analizi kullanılmıştır.Çalışmada rotasyona uğrayan ve uğramayan öğretmen ve okul yöneticilerinin görüşleri araştırılmış ki-kare analizi sonucunda örneklem grubundaki öğretmen ve yöneticilerin rotasyon uygulamaları ile ilgili çeşitli görüşlerinin cinsiyet, okul türü, öğretmenlikteki hizmet yılı ve yöneticilikteki hizmet yılı değişkenlerine göre istatistiksel olarak anlamlı bir bağımlılık gösterdiği saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
The aim of the study is to achieve the opinion of teachers and administrators who have been working in public schools, related to appointment of mandatory changes (rotation) being applied to the school administrators.The sample of the research is 205 administrators and teachers in total who have been working in 50 state schools in Pendik district of Istanbul in year 2012/2013. A survey called Remarks on the School Administrators Rotation prepared by the researcher which also includes a section that demographic information will be obtained is also used. The data collected is recorded to the computer and IBM SPSS Statistics 21 software was used for statistical solutions. After entering the data, percentage, frequency calculations and tables and Chi-Square analysis was used.In the study the opinion of the teachers and school administrators that rotating and not rotating, and it was detected a significant dependence by chi-square, as statistical between the opinions of teachers and administrators according to the variables of gender, school type, years of service in teaching and years of service in administrating.