Okul yöneticilerinin stratejik planlama ve uygulama süreçlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi (Kadıköy ilçesi örneği)
The examination of school administrators' opinions regarding to the processes of strategic planning and implementation procedure (Kadıköy district sample)
  1. Tez No: 346825
  2. Yazar: GAMZE AYRANCI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MUSTAFA OTRAR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
  6. Anahtar Kelimeler: Stratejik planlama, eğitim, okul yöneticisi, planlama, Strategic planning, education, school administrator, planning
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Yeditepe Üniversitesi
  10. Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Eğitim Yönetimi ve Denetimi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 200
Özet
Bu çalışma Kadıköy ilçesinde görev yapmakta olan okul yöneticilerinin stratejik planlama ve uygulama süreçlerine ilişkin görüşlerinin incelenmesi amacıyla yapılmıştır. Araştırmanın evrenin 2012-2013 eğitim-öğretim yılında Kadıköy ilçesinde görev yapan okul yöneticileri (müdür, müdür yardımcısı ve müdür başyardımcıları) oluşturmaktadır. Araştırmanın örneklemini ise Kadıköy ilçesinde görev yapan 149 okul yöneticisi oluşturmaktadır. Araştırmaya katılan yöneticilere araştırmacı tarafından hazırlanan demografik bilgi formu ve anket uygulanmıştır. Araştırmada elde edilen bilgiler SPSS 21.0 programı ile bilgisayarda çözümlenmiştir. Örneklem grubunun demografik özellikleri ve anket maddelerine verdikleri cevaplar betimleyici frekans ve yüzde dağılımları çıkarılmış sonra ölçeğin toplam puanları için , ss, SHx değerleri tablolar halinde sunulmuştur. Ayrıca okul yöneticilerin stratejik planlama hazırlama ve uygulama süreçlerine ilişkin görüşlerinin cinsiyet, öğrenim durumu, okul türü ve hizmetiçi eğitim durumlarına bağımlı olup olmadığı ortaya çıkarmak için kay-kare analizi yapılmıştır. Araştırmanın sonucunda, okul yöneticilerinin stratejik planlama hakkında olumlu görüş içerisinde oldukları, stratejik planlamanın gerekli, faydalı ve kullanışlı olduğunu düşündükleri ortaya çıkmıştır. Ancak planların hazırlanmasında ve uygulanması bazı sorunlarla karşılaştıkları ve uzman ekip desteğine ihtiyaçları olduğu belirlenmiştir. Ayrıca yöneticiler öğretmenlerin stratejik planlama hakkında isteksiz olduğu düşüncesindedirler. Cinsiyet, öğrenim durumu ve okul türü değişkenlerinin yöneticilerin görüşleri üzerinde önemli farklılık yaratmadığı ancak konu ile ilgili hizmetiçi eğitim alan yöneticilerin almayanlara göre daha olumlu görüşte oldukları ortaya çıkmıştır.
Özet (Çeviri)
This study is carried out to examine opinions school administrators? who are in charge in Kadiköy district regarding to the processes of strategic planning and implementation procedure. Population of the study is composed of school administrators ( principal, vice-principal, and head assistants of principal) who are in charge in 2012-2013 school year. . The sample of the study is composed of 149 school directors who are in charge in Kadiköy district. . Demografic information form and questionnaire are applied to administrators who attented to the study. Information that is acquired from the study is analyzed with SPSS 21.0 programme. Descriptive frequency and percentage distribution are calculated according to the demographic features and the answers that were given in the questionnaire , after , ss, SHx values are shown in the tables to calculate total points. Chi-square analysis is also made to make out whether the opinions of school directors regarding to strategic planning and implementation procedure depend on gender, educational background, school type, inservice training situation or not. At the end of the study, it is understood that school directors have positive opinions about strategic planning and they think that strategic planning is necessary, beneficial, and useful. However, it is determined that there are some problems to prepare plans and their implimentation and they need professional team support.. Furthermore, directors think that teacher are reluctant about strategic planning.. It is observed that variables such as gender, educational background and school type do not make important difference on the opinions of directors but directors who received inservice training about the subject have more positive opinions comparing to directors who did not receive any training about it.