Müzik dersi 4. ve 5. sınıf öğretmen kılavuz kitabındaki şarkıların öğretim programı kazanımlarını gerçekleştirmedeki işlevselliğinin incelenmesi
Investigating the functionality of the songs in the guide books for music lesson of 4th and 5th grades' teachers at accomplishing the acquisitions of the related curriculum
  1. Tez No: 347190
  2. Yazar: TOLGA GÜLER
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. FERİT BULUT
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Müzik, Music
  6. Anahtar Kelimeler: Müzik Eğitimi, İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı, Kazanımlar, Okul Şarkıları, Music Education, Primary School Music Education Curriculum, Acquisitions, Children's Songs
  7. Yıl: 2013
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Niğde Üniversitesi
  10. Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Güzel Sanatlar Eğitimi Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Müzik Eğitimi Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 218
Özet
Bu araştırma, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 2006 tarihli İlköğretim Müzik Dersi Öğretim Programı doğrultusunda hazırlanan, 2011-2012 eğitim-öğretim yılı ilköğretim müzik dersi 4. ve 5. sınıf öğretmen kılavuz kitaplarında yer alan şarkıların, ilköğretim müzik dersi öğretim programındaki ilgili kazanımları gerçekleştirmedeki işlevselliğini ortaya koymak amacıyla yapılmıştır. Araştırma betimsel türde durum tespitine yönelik hazırlanmış bir çalışmadır. Araştırma kapsamındaki kuramsal verilere kaynak tarama ile ulaşılmıştır. Öğretmen kılavuz kitabında yer alan şarkıların uygulama boyutundaki işlevselliğinin tespiti ve ilköğretim müzik dersi öğretim programındaki ilgili kazanımlarla örtüşme durumlarına yönelik öğretmen görüşleri için yarı yapılandırılmış görüşme formu uygulanmıştır. Araştırmanın evrenini Niğde İl Milli Eğitim Müdürlüğü'ne bağlı ilköğretim kurumlarında görev yapan müzik öğretmenleri oluşturmaktadır. Örneklemini ise Niğde il merkezinde görev yapan 20 ilköğretim okulu müzik öğretmeni oluşturmaktadır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen verilerin bir kısmı SPSS 13.00 istatistiksel analiz programı kullanılarak analiz edilmiştir. Bu veri analizinde betimsel istatistik teknikleri (frekans, yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma) kullanılmış ve istatistiksel analiz sonuçları tablolaştırılarak gerekli yorumlar yapılmıştır. Yarı yapılandırılmış görüşme formu ile elde edilen verilerin diğer bir kısmı da içerik analizi yapılarak temalar halinde tablolaştırılmıştır. Araştırma neticesinde elde edilen sonuçlardan hareketle şarkıların kazanımları gerçekleştirmedeki işlevselliği ortaya konularak gerekli önerilerde bulunulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was aimed at revealing the functionality of the songs in guide books - prepared in accordance with the“Primary School Music Education Curriculum”designed by the Ministry of National Education in 2006 - of 4th and 5th grades' teachers in primary school music lesson of 2011-2012 school year, at accomplishing the related acquisitions in the curriculum of primary school music lesson. The study is a descriptional study to identify the circumstances. Theoretical data, within the range of the study, were reached by literature search. For identifying the functionality of the songs in teacher guide books in the practical dimension, and the teacher views about their overlap with the related acquisitions in primary school music lesson, semi-structured interview form was utilized. The population of this study included the music teachers working for primary schools of Niğde Provincial Directorate for National Education. The sample of the study included 20 primary-school music teachers working in central Niğde. Some of the data collected by the semi-structured interview form were analyzed by using“SPSS 13.00 statistical analysis program.”In this data analysis, descriptive statistics techniques (frequency, percentage, arithmetic mean, standard deviation) were used, and statistical results of the analysis were shown in tables and required comments/attributions were made. The other part of the data, collected by the semi-structured interview form, was shown in tables as themes, and the content analysis was completed as well. With the help of the results obtained by this study, the functionality of songs at accomplishing the acquisitions was revealed, and related suggestions were given.