Supporting renewable energy: The role of incentive mechanisms
Yenilenebilir enerjinin desteklenmesi: Teşvik mekanizmalarının rolü
- Tez No: 347198
- Danışmanlar: DOÇ. DR. ELİF AKBOSTANCI ÖZKAZANÇ, DOÇ. DR. GÜL İPEK TUNÇ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Enerji, Energy
- Anahtar Kelimeler: Yenilenebilir Enerji, PiyasayÍ Geliótirici Politikalar, Piyasa TabanlÍ Enerji PolitikalarÍ, AraóÍrma ve Teknolojik Gelióme PolitikalarÍ, Panel Veri Analiz, Renewable Energy, Market Deployment Policies, Market Based Energy Policies, Research and Innovation Policies, Panel Data Analysis
- Yıl: 2013
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İktisat Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 184
Özet
Bu tez, yenilenebilir enerjinin gelişiminde etkili temel faktörlerin teşvik mekanizmalarının rolü üzerine özel bir vurgu yapılarak belirlenmesi için tek yönlü sabit etkiler yönteminin kullanılması suretiyle gerçekleştirilen panel veri analizine dayanır. Ampirik çalışma boyunca birisi OECD ülkelerinden oluşan, diğeri 40 ülke üzerine yoğunlaşan iki ülke grubu kullanılmış ve bu grupların altında bir ülkenin birincil enerji arzındaki yenilenebilir enerji oranının doğal logaritmasını bağımlı değişken olarak kabul eden beş farklı model oluşturulmuştur. Sonuçlar gayri safi yurtiçi hasılanın ve piyasayı geliştirici politikaların yenilenebilir enerji gelişimini olumlu yönde etkilerken karbondioksit emisyonlarının, enerji ithalat bağımlılığının, doğal kaynaklardan elde edilen toplam kira bedellerinin ve fosil ve nükleer kaynakların elektrik üretimindeki payının yenilenebilir enerji üzerinde negatif etkileri olduğunu göstermiştir. Bulgularımız yenilenebilir enerjinin gelişimi için politik devamlılık ve istikrar yaratmanın önemini vurgulayacak şekilde, piyasanın gelişmesi için uygulanan politikaların Avrupa Birliği'nde daha etkili olduğunu kanıtlamaktadır. Aynı zamanda sonuçlar, geniş coğrafi alana sahip olmanın yenilenebilir enerji teknolojilerinin ve politikalarının uygulanmasını zorlaştırdığını göstermektedir. Bu çalışma ile literatüre, sadece incelenen ülkeler genişletilerek değil, aynı zamanda önemli sonuçları olan üç yeni değişken kazandırılarak katkı sunulmaktadır.
Özet (Çeviri)
This thesis is based on panel data analyses by using one way fixed effects method in order to to examine the factors that are effective on the development of renewable energy through putting a special emphasis on the role of incentive mechanisms. Two main groups of countries are employed throughout the empirical work one of which includes OECD countries and the other focuses on 40 countries and five different models are formed underneath these groups that have the the natural logarithm of renewable energy share in the total primary energy supply of a country as dependent variable. The results indicate that gross domestic product per capita and market deployment policies affect the development of renewable energy positively while CO2 emissions, energy import dependency, total natural resources rents, and share of fossil and nuclear sources in electricity production have significant and negative effects on it. Our findings support that the market deployment policies are more effective in the European Union which emphasize the importance of creating political continuity and stability for renewable energy development. The results also reveal that having a large geographical area makes the implementation of renewable energy technologies and policies harder throughout the country. This study adds to the existing literature not only by widening the scope of inspected countries but also by introducing three new explanatory variables with significant results.